Какво трябва да направи светът, за да спре Covid-19, според Гейтс

Милиардерът сравни пандемията с война

Какво трябва да направи светът, за да спре Covid-19, според Гейтс

Снимка: БТА

3125 ~ 2 мин. четене
Филантропът милиардер Бил Гейтс очерта какво, според него, трябва да направи светът, за да спре пандемията Covid-19 и да отвори отново икономиката. 

Накратко, той смята, че властите трябва да подобрят лечението, ваксините, тестовете и проследяването на контактните лица, става ясно от публикация в блога му. "Трябва да бъдат проучени и политиките за отваряне на глобалните икономики", каза той, сравнявайки пандемията с война.

“По време на Втората световна война невероятно количество иновации, включително радари, надеждни торпеда и разбиване на кодове, помогнаха за по-бързото приключване на войната”, пише Гейтс и добавя: “Това ще бъде така и с пандемията.” 

Ето какво казва Гейтс относно петте области, в които са нужни иновации: 

Лечение 

Гейтс признава, че много лечения може да се провалят, но също така споделя, че е оптимист, че някои ще успеят да намалят тежестта на коронавируса. По думите му обществото има нужда от лечение, което е 95% ефективно, за да могат хората да се чувстват в безопасност на публични събирания, като футболни мачове или концерти. Според него потенциал имат използването на кръвна плазма или антитела, антивирусни лекарства и хидроксихлорохин.

Ваксини

“За разлика от чудодейното лечение”, единственият начин хората да се върнат към нормалност е чрез ваксина, казва Гейтс, цитиран от CNBC. Обръщайки внимание, че обикновено са необходими пет години, за да бъде пусната на пазара ваксинация за ново заболяване, Гейтс заяви, че е оптимист, че сега такава може да се появи след 18 месеца, или дори след около 9.

Тестване
 
Гейтс каза, че за да има резултати, правителствата трябва да приоритизират и да ускорят тестовете за Covid-19. Според него хората без симптоми трябва да изчакат, докато всички със симптоми не бъдат тествани първи. Хората също трябва да имат достъп до тестове вкъщи, пише той, независимо дали бързи или такива, които ще се изпращат в лаборатории.

Проследяване на контакти

Гейтс казва, че хората, които са били в близък контакт с някой, който е тестван положително, трябва да са с приоритет за тестване и да се самоизолират. Милиардерът вярва, че повечето страни ще следват ръководството на Германия за проследяване на контакти, което изисква интервюта с тези хора и използване на база данни, за да се потвърди, че са проследявали пациентите.

Отваряне

Гейтс смята, че повечето развити страни ще влязат във втората фаза на пандемията през следващите два месеца. Там светът ще е полу-нормален, въпреки че хората все още практикуват социално дистанциране. Страните ще трябва да се учат от примера на другите за това кога е подходящо да се отворят. Гейтс добави, че длъжностните лица ще трябва да правят компромиси въз основа на рисковете и ползите.

Откакто се появи в Ухан, Китай, коронавирусът е заразил повече от 2.6 милиона души по целия свят и е убил най-малко 186 372, според данни, събрани от университета Джонс Хопкинс.

Подкрепи Economic.bg