Антонио Василев с изложба \"Златарството по българските земи\" в София

Колекцията е събирана повече от 20 години

Антонио Василев с изложба \
1988 ~ 2 мин. четене

Антонио Василев представя развитието на златарското изкуство по българските земи в периода XVI-XX в. в новата си изложба "Златарството по българските земи" XVI – XX в. В настоящата експозиция се представят повече от 500 избрани образци на най-голямата и представителна частна сбирка на накити и други златарски произведения. Колекцията е събирана повече от 20 години.

Откриването на изложбата е на 5 март в Националния исторически музей (НИМ) от 16:00 часа. Колекцията ще може да се види до 1 юни 2018 г. 

Всички експонати в изложбата показват високите ювелирни майсторски умения българските златари при обработката на благородни метали и инкрустации.

В изключително богата експозиция от пафти, могат да се видят уникални християнски изображения върху седеф, невероятно майсторски изпълнена филигранна техника и клетъчен емайл, както и  гравирана кована украса.

Сред експонираните накити за глава са много редките надушни накити с формата на нокът, носени като амулет, предпазващ от лош поглед и урочасване.

В сбирката от обици с много висока стойност са арпалиите. Името им идва от турската дума „арпа“ – ечемик, заради зърната, наредени около филигранно изработения кръг в средата.

Чрез богата колекция от тепелъци, може да се видят  апотропейните (предпазващите) символи които защитават жената от негативна енергия и болести.

Сред пръстените е показан и уникален пръстен – нокът, рядък, декоративно изработен вариант на средновековните пръстени, предпазващи лявата ръка от излитащата стрела на лъка.

Голям е и броят на представените амулети – магични предмети, предпазващи хората от зловредни сили. Сред тях са нагръдните кутийки с изображения на светци и рядко срещаният и характерен за района на Котленско накит куна.

Представената изложба с образци на златарското изкуство от колекцията на Антонио Василев се превръща във важна част от наследството на българското златарско изкуство, развивало се по българските земи през XVI-XX в. Прецизното изграждане на колекцията дава представа за основните акценти в изкуството през първите векове на Османско владичество и Възраждането, уникалните образци показват елементи на женската красота, както и традиционни вярвания и религиозни представи, характерни за този период.

Подкрепи Economic.bg