Апарат разгадава ДНК за 1 час срещу $1000

Първото разчитане на човешки геном през 2003 г. отнема на учените 13 години, а стойността му се оценява на $3 млрд.

Апарат разгадава ДНК за 1 час срещу $1000
684 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Апарат, който ще може да разгадава персоналния генетичен код само за около един час и срещу 1000 долара скоро може да бъде въведен в масова употреба. Японската Quantum Biosystems Inc. Разработва така нареченото оборудване за определяне на генетичния код от четвърто поколение.

Базираната в Осака компания се доближи до реализиране на плановете си, след като набра 20,5 млн. щатски долара (2,4 млрд. йени) в рисково финансиране. Сред инвеститорите са Jafco, Mizuho Capital, University of Tokyo Edge Capital, Mitsubishi UFJ Capital и дружеството с държавно участие Innovation Network.

Quantum планира да отвори втори офис – в Силициевата долина, където нов изследователски екип трябва да подпомогне работата на този в Осака, преди продажбите на устройството да започнат през 2017 г. Година по-късно компанията планира да стане публична, осъществявайки първично публично предлагане в САЩ или Япония.

„По-бързото и евтино определяне на ДНК е ключово за производството на оптимално лекарство против рак за всеки индивид, например. Приложенията далеч не се ограничават в медицината. Технологията ще улесни определянето на ДНК на бактериите в почвата, с което фермерите ще могат да избират възможно най-подходящите растения за дадена почва“, казва Тошихико Хонкура – главен изпълнителен директор и основател на Quantum.

Само за сравнение, първото разчитане на човешка генетична информация през 2003 г. отнема на учените 13 години, а стойността на проекта се оценява на 3 млрд. долара.

 
Подкрепи Economic.bg