АПИ преговаря със Столична община дали да има винетки за Северната тангента

Северната скоростна тангента ще бъде част от новата магистрала \"Европа\"

АПИ преговаря със Столична община дали да има винетки за Северната тангента
Агенция „Пътна инфраструктура“ води разговори със Столична община относно плащането на пътни такси за Северната скоростна тангента. Тя е свързваща пътна артерия за транзитния трафик от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и Калотина. 

Припомняме, че днес Министерски съвет днес взе решение пътят Калотина - София да се превърне в нова магистрала с име „Европа“ като тя ще включва и Северната скоростна тангента. 

Целта е да се намери работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки автомобили, ползващи тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.

От АПИ припомнят, че винетките са за ползване на републиканската пътна мрежа извън населеното място. Според нормативната уредба началото и краят на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима. Пътната такса е задължителна, когато превозното средство напуска населеното място и продължава пътуването си по участък от републиканската пътна мрежа, а именно автомагистрала, първокласен, второкласен или третокласен път. За общинската пътна мрежа винетка не е необходима. 
Коментари: 0