Apple губи $40 млрд. заради забавяне в китайската икономика

Компанията отчете 5% спад в цената на акциите

Apple губи $40 млрд. заради забавяне в китайската икономика
Забавянето в растежа на китайската икономика удари силно най-голямата компания в света. Технологичният гигант Apple загуби около $40 млрд. от стойността си като резултат на по-бавен растеж на втората по големина икономика в света. Акциите на компанията отчетоха спад от 5% от цената си. 

Въпреки удвояване на продажбите на iPhones към нарастващата средна класа в Китай през 2014 г., финансовите пазари се опасяват, че последните официална статистика за Китай, показваща прогнозиран икономически растеж от 7%, са преувеличени. Според тях потребителското търсене може да продължи да намалява през следващите месеци, пише британския вестник Guardian.

Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple, заяви, че остава оптимистично настроен за перспективите на Apple в Китай, но разочарова анализаторите, като отказа да даде подробности за продажбите на Apple Watch, който беше пуснат през април. В миналото, Кук многократно е подчертавал важността на китайския икономически растеж за бъдещия растеж на компанията.

Китайският фондов пазар е фокус на вниманието на света през последните седмици, след срив в средата на юни, което подтикна фирми да преустановят своите акции с цел да предотвратят още по-драстични спадове. 

По-слабите данни за износ от развиващите се пазари, включително и Китай, са били основният фактор зад 1,2% месечен спад в обема на световната търговия през май. 
Коментари: 0