Apple работи по огъващи се екрани и управление чрез жестове

Компанията иска да се отличи на фона на все по-еднотипните смартфони

Apple работи по огъващи се екрани и управление чрез жестове

Снимка: БТА

Apple работи по технология за безконтактно управление на устройството чрез жестове и извит екран, които планира да внедри в бъдещите iPhone модели. Надеждата на компанията е по този начин да разграничи продукта си от тези на останалите играчи, тъй като мобилният пазар става все по-претъпкан от преповтарящи и много подобни едно на друго устройства. 

Контролната функция чрез жестове например ще позволи на потребителите да управляват някои неща на устройството, като движат пръста си на разстояние от екрана, без на практика да го докосват. 

Според Bloomberg технологията няма да е готова за масово внедряване поне в следващите две години. Не е сигурно и дали Apple ще продължи да работи по разработването ѝ, става ясно още от думите на източник, запознат с процеса. 

При все това не е изненада, че компанията се впуска в такива разработки. Apple отдавна е прегърнала идеята за намирането на нови начини за взаимодействие с компютрите. Любопитно е, че мишките например се появяват за първи път именно с машината на Apple – Lisa, през 80-те години на миналия век. 

В последно време компанията усъвършенства 3D Touch функциите си, които изпълняват определени задачи според различната степен на натиск. Новата „жестова“ технология пък ще вземе предвид близостта на пръста до екрана, обяснява източник. 

Той е споменал и за огъващ се навътре екран постепенно отгоре надолу – нещо, което е различно от последните варианти на Samsung, които се извиват по краищата. Досега всички iPhone модели са използвали плоски екрани. Единствено OLED дисплеят в iPhone Х се извива леко в долната част, но формата е невидима за човешко око.

OLED екраните са по-податливи на оформяне за разлика от по-малко гъвкавите LCD варианти, каквито се ползват в по-старите смартфони на Apple. iPhone с извит екран едва ли ще се появи на пазара в близките 2-3 години. 

Apple работи и по нова екранна технология, известна като MicroLED, чието внедряване ще отнеме между 3 и 5 години. И двете функции са в ранна фаза на изследване и разработка, като Apple може и да не продължи развиването им.
Коментари: 0