Apple винаги се бави: Фиаското с Galaxy Fold показва защо

Няколко бройки от огъващия се смартфон на Samsung за 2 000 долара се счупиха след няколко дни употреба

Apple винаги се бави: Фиаското с Galaxy Fold показва защо

Снимка: БТА

10713 ~ 3 мин. четене
Осем години след смъртта на Стив Джобс често се чуват оплаквания, че основателят на Apple е щял да направи нещата по различен начин. Като всеки друг, и той правеше грешки, пише Мат Винбергер в свой анализ в Business Insider. Обръщайки внимание на фиаското с чупещия се само след няколко дни употреба огъващ се Samsung Galaxy Fold, авторът убедено вярва, че „Джобс никога нямаше да позволи това да се случи“. 

Няколко рецензенти през миналата седмица съобщиха, че смартфонът за космическите 2 000 долара е започнал да се чупи след едва няколко дни употреба. Някои свързват проблема с отстраняването на тънка пластмасова лента от вътрешния екран, но за поне два от дефектните модели се знае, че тя не е била махана.

От Businees Insider посочват, че те не са премахвали въпросната лента от даденото им за тест устройство и досега не са имали проблем с него. Изтъкват обаче, че не е ясно до каква степен Samsung са предупредили потребителите достатъчно ясно да не я свалят. Според някои рецензенти има предупреждение тя да не се пипа, но други твърдят, че такова липсва. 

Samsung обеща да „инспектира добре“ счупените телефони, за да намери причината за проблема. 

„Независимо дали премахването на лентата е допринесло за проблемите, или дали има или не предупреждение, е абсолютно обезпокоително Samsung да предлага устройство за 2 000 долара, от което потребителите могат лесно да премахнат тънкия пластмасов филм, а да не трябва, предвид, че има и най-малък риск това да повреди уреда за постоянно“, пише Мат Винебергер. 

Макар въпросът да не засяга всички единици на Galaxy Fold, поне засега, дори наличието на една такава бройка е „огромна катастрофа за всяка компания, която се опитва да постави флага си на нов пазар“, казва още авторът. Според него е странно, че Samsung изобщо доставя устройства на рецензенти в такова състояние. 

Стратегията на Apple 

Apple бива критикувана, справедливо или не, че закъснява от новите тенденции спрямо своите конкуренти. Аргументът на компанията винаги е бил, че нейната стратегия е базирана на желанието да направи нещата по-добре, вместо да бърза да е първа. Тази защита никога не е звучала по-вярно от сега, на фона на фиаското с Galaxy Fold. 

На същите принципи вероятно се основава и решението на Apple да стопира проекта за безжично зарядно AirPower. Компанията така и не предостави продукта на рецензенти. Вместо това реши да понесе краткосрочния срам от консервирането на идеята, а не дългосрочни щети за марката, ако пусне устройство, което не отговаря на високите ѝ стандарти. 

Apple може да предложи един ден сгъваем телефон или изобщо да не го направи. Той може да е добър и достоен, а може и да не е. „Но имам известна увереност, че ако го направи, първата му версия няма да има такива проблеми или такава липса на внимание към детайлите“, пише Винебергер. 

Няма преки пътища

Според автора Samsung е използвал някои преки пътища, за да се окаже първият голям производител, пуснал на пазара сгъваем смартфон. В тази връзка е редно да се отбележи, че екранът на Galaxy Fold е пластмасов, най-вероятно защото Corning обяви, че неговият индустриален стандарт Gorilla Glass няма да е готов за сгъваеми телефони още известно време.

С други думи, Samsung изглежда съзнателно е избрал по-малко издръжлив материал на екрана, така че да не трябва да чака. Сега тези екрани се чупят. 

Следващият път, когато се разнесе критика срещу Apple, е добре да се погледне и от другата страна на монетата: че вниманието към детайлите може да изплати дивиденти в бъдеще. 
Коментари: 0