Areva и EDF сливат ядрения си бизнес

Консолидацията e с цел спасяване на Areva и преструктуриране на сектора

Areva и EDF сливат ядрения си бизнес
252 ~ 2 мин. четене

Френското правителство е дало зелена светлина на гигантите в областта на ядрената енергетика Areva и EDF да слеят бизнеса си в съвместно предприятие, предаде Deutsche Welle.

От Елисейският дворец обявиха сделката в сряда, уточнявайки че окончателните детайли по нея ще бъдат договорени между двете компании в рамките на 1 месец. Според условията на споразумението френският държавен енергиен гигант EDF ще се превърне в „мажоритарен акционер“ в ядрения бизнес на Areva.

Като част от сделката, френското правителство, което е собственик на мажоритарен дял от 85% в EDF и 87% в Areva, ще влее „необходимото количество“ нови капитали в закъсалото ядрено дружество.

„Предизвикателството е не просто да се отговори на финансовите затруднения, които Areva може да срещне, но да преструктурираме целия сектор и да му придадем нов облик“, заяви официален източник близък до президента Франсоа Оланд.

През миналата година френската ядрена компанияотчете рекордни загуби в размер на около 5 млрд. евро за сметка на разходи, свързани със забавянето на флагмана си – ERP (European Pressurized Reactor) реакторът от ново поколение.

По-рано през този месец, Areva обяви план за съкращаване на разходите, включващ хиляди съкращения на работни места в света в опит да намали разходите. В компанията работят около 45 хил. души, включително почти 30 хил. във Франция.

Преди 5 г. ядреното дружество, ръководено от амбициозната бизнес дама Ан Ловержон, беше разглеждано като най-успешния пример във френския бизнес, тъй като бе на гребена на вълната на т.нар. „ядрен ренесанс“.

Въпреки това през последните години производителят на реактори бе потърпевш от отслабващия интерес към ядрената енергия след трагедията с японския АЕЦ Фукушима. Areva не е продавала реактор от 2007 г. насам.

Тя понесе пореден удар заради закъсненията в строежа на ядрената централа в Олкилуото, Финландия. Areva изпитва затруднения и с изпълнението на договорите си за доставка на възобновяема енергия.

Подкрепи Economic.bg