Среброто – новата цел на армията на Reddit

Цената на метала скочи след повишилия се интерес на дребните инвеститори

Среброто – новата цел на армията на Reddit

Снимка: Pixabay

1352 ~ 1 мин. четене

Фючърсите върху среброто скочиха в понеделник сутрин на фона на пазарната суматоха, която дребните инвеститори и потребителите на Reddit създадоха през последните дни. Спот цените нараснаха с над 11.6% след 14.30 ч българско време, търгувайки се над 30 долара за тройунция. Увеличението идва на фона на най-голямото разместване при сребърните фючърси от 2013 г. насам.

Днешното рязко движение нагоре следва печалбите от края на миналата седмица. Акциите на производителите на сребро Coeur Mining и Pan American Silver поскъпнаха съответно с 16.9% и 14.7% в четвъртък и петък. По време на тези две сесии iShares Silver Trust скочи с 6.7%.

Анализаторите обвързват повишеното търсене с действията на търговци на дребно във форума на Reddit WallStreetBets, откъдето тръгна бумът на търговската активност в силно скъсени позиции, като акциите на GameStop и AMC Entertainment, през последните седмици.

Във форума са забелязани множество активни теми, посветени на среброто в неделя вечер, пише CNBC. Хаштагът #silversqueeze бе тенденция и в Twitter. Инвестиращите в благородния метал често съвпадат с феновете на биткойн, припознаван като заместител на традиционните метали. Актуалните настроения в социалните мрежи са свързани и с конспиративни предположения, че цената на среброто е потискана от банките и правителството в опит да се скрие инфлацията. 

Новата вълна е още един пример за силата на групата малки, но многобройни инвеститори, които се координират във форума на Reddit и които през последните седмици успяха да завладеят Уолстрийт.

Припомняме, че потребителите на Reddit успяха да объркат играта на големите хедж фондове, които залагаха на къси позиции по отношение на GameStop. Вместо да поевтинеят още обаче акциите на компанията скочиха до небето. Това доведе до предприемането на спорни действия от страна на приложението за търговия без комисионна Robinhood, което забрани покупката на книжа на компанията. Ходът бе определен като полезен за големите играчи, а не за малките инвеститори, на които платформата по презумпция дава превес.

Подкрепи Economic.bg