Авиокомпаниите напълно са спрели да поръчват 737 Max

Boeing обаче отчете ръст на поръчките за другите си модели търговски самолети

Авиокомпаниите напълно са спрели да поръчват 737 Max

Boeing 737 Max

Снимка: Boeing

808 ~ 2 мин. четене
Авиокомпаниите се въздържат от поръчки на модела 737 Max на Boeing - последният признак колко дълбока е кризата за компанията и най-добре продаваният й самолет, съобщава CNN.

Boeing публикува данни днес, които показват, че само 10 самолети о този модел са били поръчани през първите два месеца на 2019 г. Няма поръчки през март, месецът, когато самолет 737 Max на Ethiopian Airlines се разби и всички на борда загинаха. Това беше втората фатална катастрофа с модела в последните месеци.

Слабите данни идват на фона на 112 поръчки на самолета през първото тримесечие на 2018 г. По това време Southwest Airlines е поръчала 40 от самолетите, докато Ryanair е поръчала 25.

Поръчките за други търговски самолети на Boeing обаче се увеличават. Компанията е продала 85 други търговски самолета през последното тримесечие, в сравнение със 68 година по-рано. Но данните за продажбите на Max дават най-ясната картина досега за отражението на инцидента върху резултатите на Boeing, коментира американската телевизия.

Властите продължават да разследват причината за катастрофата в Етиопия, както и другата катастрофа със същия модел самолет на Lion Air миналия октомври. При двата инцидента загинаха общо 346 души и в крайна сметка полетите със самолети 737 бяха спрени миналия месец за неопределен срок. 

Boeing също така спря доставките и обяви миналата седмица, че намалява производството на 737 Max. 

Фокус в разследването на катастрофата е автоматичната система за безопасност на самолета, за която Boeing твърди, че разработва софтуерно решение.

Boeing вече има поръчки за 5000 от самолетите 737 Max. Засега само една авиокомпания, индонезийската Garuda, е отменила поръчка за 50 от самолетите 737 Max от спирането им насам.

Авиационната компания обяви още днес, че доставките на 737 през първото тримесечие са спаднали с една трета, до 89 спрямо 132 преди година. Но по-голямата част от този спад се дължи на намаленото производство и доставка на по-старата версия на 737, която Boeing все още изгражда за някои клиенти. 

Доставките на по-старите самолети 737 са спаднали с 66% до 32 броя. Доставките на 737 Max са се увеличили с 54% в сравнение с преди година до 57, дори и с двуседмичното вече спиране. Това е защото Boeing увеличи производството на Max през 2017 г.
Коментари: 0