Австрия въвежда изискване за отрицателен PCR тест за магазините

В три провинции в страната се въвеждат по-строги противоепидемични мерки

Австрия въвежда изискване за отрицателен PCR тест за магазините

Снимка: БТА

6344 ~ 1 мин. четене

От 7 април за посещение на магазини в няколко австрийски провинции ще е задължително да се представи отрицателен резултат от PCR теста за коронавирус. Това обяви министърът на здравеопазването на страната Рудолф Аншобер. Предвижда се също така да се затегне карантината във Виена, Долна Австрия и Бургенланд за великденските празници от 1 до 6 април.

Тестът за COVID-19 ще е необходим, за да се посетят всички търговски обекти, с изключение на жизненоважните - аптеките и хранителните магазини, каза министърът, цитиран от Reuters.

Аншобер добави, че карантината ще бъде затегната в три региона в източната част на страната от 1 до 6 април поради нестабилната епидемиологична ситуация. Във Виена, Долна Австрия и Бургенланд ще бъдат затворени заведенията за грижа за тялото, нехранителните магазини и търговските центрове. Въвежда се задължително носене на маски на улицата на места с много хора и контрол на границите с Чехия и Унгария.

От деветте провинции на Австрия тези три са сред най-тежко засегнатите и имат високи нива на по-заразния британски вариант на коронавируса, който причинява тежки случаи по-бързо и в по-голям брой.

Министърът говори за "предстоящ колапс" в отделенията за интензивно лечение в Източна Австрия и каза, че неотдавнашните прогнози на експертите са толкова тревожни, че са необходими толкова силни действия.

Друга мярка е маските FFP2 да са задължителни на открито навсякъде, където се образуват тълпи.

Коментари: 0