Автомобилната индустрия в Германия с 55% скок през юни

Търсенето от Китай изстреля високо германския износ

Автомобилната индустрия в Германия с 55% скок през юни

Снимка: Unsplash

Засиленото търсене на вносни стоки, особено от страна на Китай, помогна на германските производители да се възстановят от икономическия шок, предизвикан от ограниченията, въведени за овладяване на разпространението на Covid-19. Въпреки че производството все още е под нивата си от миналата година, за втори пореден месец най-голямата икономика в Европейския съюз бележи месечен ръст.

Индустриалното производство на Германия се увеличи с 8.9% на месечна база през юни, задвижено от 14.9% ръст на износа, което е най-големият месечен скок на показателя за последните 30 години. 

Германската автомобилна индустрия отбеляза ръст на продукцията си от 54.7% през юни спрямо май, но въпреки това все още е с една пета под обемите от февруари месец – последният месец преди пандемията да се затвърди на континента.

„В производството все още сме с 12% под нивото отпреди кризата. Може ли индустрията да се възстанови от колапса на коронакризата само за два месеца? Трудно е да се повярва предвид настроението. Чашата обаче определено е повече от наполовина пълна“, заяви Йенс-Оливър Никлаш от LBBW.

Проучване на изследователски институт Ifo подчертава чувството за оптимизъм на бизнесите –производителите очакват ръст на поръчките през следващите три месеца.

Но цялостното възстановяване на износа маскира значителни разлики между държавите, които се намират в различни фази на пандемията. Китай, първата страна, засегната от пандемията, закупи стоки с 15.4% повече от най-големия износител в Европа, спрямо юни 2019 г. От друга страна търсенето на САЩ – страната, която все още е в хватката на голямо огнище, се сви с 20.7%.

Търговските отношения с Великобритания, засегната по-тежко от пандемията в сравнение с повечето европейски страни и подготвяща се за излизането си от Европейския съюз, също са ударени. Обединеното кралство е купило 15.7% по-малко стоки от Германия в сравнение с миналия юни и е продало с 21% по-малко на Германия.

Коментари: 0