Германия с нови правила за пристигащите от три региона на България

Изисква се задължителен тест за коронавирус

Германия с нови правила за пристигащите от три региона на България

Снимка: Unsplash

Германия се готви да обяви от утре, 8 август, нови правила за пристигащите пътници от три региона на България в опит да ограничи разпространението на коронавируса. Това е поредната държава, която определя страната ни като опасна от гледна точка на потенциално заразяване. 

Като рискови ще бъдат категоризирани Варна, Благоевград и Добрич, съобщават от Министерство на външните работи. Всички пристигащи от тези места в Германия ще трябва задължително да се тестват за коронавирус. 

До получаването на резултатите от пробите хората ще трябва да се подлагат на задължителна 14-дневна карантина. При отрицателен резултат тя ще отпадне. 

Тестът ще трябва да се направи до 72 часа след пристигането в Германия. Допуска се и тестване в страната на тръгване, стига то да е извършено от сертифицирана лаборатория и до 48 часа преди влизането в Германия. 

Дори при отрицателен тест се препоръчва извършването на повторен такъв няколко дни по-късно. Той не е задължителен, но властите могат и да го изискат, ако сметнат за необходимо, уточняват от МВнР. 

Тестовете в Германия са безплатни. 

Коментари: 0