Възможно ли е САЩ да причинят „разделянето“ на интернет?

Скачайки срещу Китай, Тръмп парадоксално случва тъкмо визията за интернет на Пекин

Възможно ли е САЩ да причинят „разделянето“ на интернет?

Снимка: Pexels

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че иска „чист“ интернет, което в превод значи, че желанието му е да се премахнат китайските компании и тяхното влияние върху мрежата в САЩ. Критиците обаче алармират, че тези действия засилват тревожните тенденции към разделянето на глобалния интернет, пише BBC. 

Така нареченият „splinternet“ (от английските думи „split” – „разделям“, и „internet” – „интернет“ , бел.р.) обикновено се използва по адрес на Китай, но отскоро и когато става дума за Русия. В основата на идеята е, че на практика на мрежата всъщност с нищо не ѝ вродено да бъде глобална и затова за правителствата, които искат да контролират това, което хората виждат в онлайн пространството, има смисъл да поемат контрол върху интернет. 

Great Firewall (Голямата защитна стена) на Китай е най-добрият пример за това как една нация може да изгради виртуална интернет стена около себе си. Системата представлява комбинация от законодателни действия и технологии, чрез които Пекин регулира интернет на вътрешния си пазар. Именно по тази причина в азиатската държава няма да намерите Google или Facebook, например. 

Това, което хората не очакваха, е, че САЩ може да последват примера на Китай. В изказванията на Помпео обаче анализаторите видяха тъкмо такова бъдеще за американската страна. Държавният секретар заяви, че иска да премахне „ненадеждните“ приложения от виртуалните магазини в САЩ заради това, че „заплашват нашата поверителност, разпространяват вируси, пропаганда и дезинформация“. 

Първият въпрос, който изскача на ум, е за кои приложения говори Помпео – много е вероятно всъщност да говори за всички китайски приложения. 

„Шокиращо е“, смята Алън Уудуърд, експерт по сигурността, базиран в университета в Съри. „Това е балканизацията на интернет, случваща се пред очите ни“, коментира той и напомня, че правителството на САЩ дълго е критикувало другите страни за контрола на интернет достъпа. 

„А сега виждаме американците да правят същото.“

Все пак хипотезата може да е леко преувеличена. Причините на Помпео за „почистване“ на американската мрежа от китайските играчи са различни от желанието за авторитарност и цензура върху свободата на словото, каквото проявява Пекин. Историята все пак сочи, че Америка е държава, която подкрепя безплатния интернет, основан на конституционните принципи. 

САЩ предприемат друг подход – фокусират се върху популярни приложения, които според администрацията са опасни, тъй като събират данни за потребителите, а според китайските закони тамошните компании може да бъдат задължени да ги споделят с властите в Пекин. 

„WeChat е едно от най-популярните приложения за съобщения в света ... управляващите компанията разполагат с невероятно чувствителна информация“, коментира Алекс Стамос, бивш главен служител по сигурността във Facebook. 

Трудно е да не разглеждаме всичко това през призмата на предстоящите през ноември избори за президент в САЩ. Тръмп се готви за втори мандат, а една от най-ярките му характеристики досега е антикитайската реторика, която освен това не се ограничава само до технологиите.  

Това поставя и другият въпрос – дали сегашните действия са политика или само поза. 

Визията на Тръмп за американския интернет – интернет, свободен от Китай – би го направил далеч по-разединено място. Голямата ирония е, че тогава мрежата ще се доближи много повече до визията на Китай, срещу който американският президент иначе скача за всичко. 

Говорейки за разделянето на интернет, достатъчно е да погледнем TikTok и евентуалното придобиването на дейността на приложението в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия от Microsoft. 

При сделка на практика ще има три (почти) еднакви приложения – TikTok в Китай (наричан Douyin), TikTok за останалия свят, и TikTok в САЩ. 

Възможно ли е този модел да загатва бъдещето на интернет?

Коментари: 0