\"Аз съм арменският поп\"

Мая Манолова, омбудсман на България

Цитат на деня:

\

Не съм отговорникът за организиране на изборната нощ, не съм ЦИК, ОИК, Томислав Дончев или Румяна Бъчварова. Аз съм омбудсманът или както хората казват, арменския поп.  Това заяви омбудсманът Мая Манолова в предаването "Тази сутрин" по BTV. В студиото тя се опита да опровергае седем неистини, които са се чули във връзка с Изборния кодекс.По думите ѝ не е било вярно, че броят на членовете в ОИК в София е бил намален – „той беше 19 и по действащия преди това Изборен кодекс, приет от друго мнозинство, той беше 17 по действащия преди това закон за местните избори”, заяви тя.

"Ходих три пъти на мястото на събитието в деня след изборите и според мен, ако отговорните институции, вместо да си прехвърлят топката на отговорността и с това да дестабилизират ситуацията, бяха дошли там, с общи усилия може би щяхме да накараме шефката на ОИК да включи тези 136 експерти в изборния процес".

Манолова обясни, че в резултат на нейното настояване ЦИК е взела решение и е изпратила 20 експерти, които са се включили в приемането на изборните книжа и сагата е приключила.

Във връзка с протестите на полицаите в цялата страна Манолова заяви: „Начинът, по който беше взето това решение за орязване на социални права и на полицаите, и на военнослужещите, демонстрира неуважение от страна на институциите към полицаите и военнослужещите. Няма как едно решение, което орязва толкова социални права, да се вземе по този начин – без диалог, без комуникация.” По думите на Манолова това нарушава принципите на добро управление, защото от държавата се очаква прозрачност и предвидимост при вземането на решения.

Омбудсманът заяви очакванията си премиерът Бойко Борисов да компенсира създалия се дефицит на уважение, демонстриран от институциите към служещите в сектор „Сигурност”.

Като притеснителна Манолова посочи липсата на диалог между синдикалните организации, между съсловните организации, между редовите полицаи и представителите на властта.  Става дума наистина за много хора и за техните семейства", допълни тя.

Коментари: 0