Байдън убеди Google и Microsoft да похарчат милиарди за киберсигурност

През последните месеци САЩ станаха обект на множество кибератаки срещу критична инфраструктура

Байдън убеди Google и Microsoft да похарчат милиарди за киберсигурност

Снимка: Unspalsh

548 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Лидерите в секторите от технологии до застраховане се ангажираха да обединят усилия и да инвестират милиарди долари в подобряване на киберсигурността. Това стана ясно след среща в Белия дом с президента Джо Байдън, на която присъстваха изпълнителните директори на Apple, Microsoft, Amazon, IBM, Southern Co, JP Morgan Chase и др., предава CNBC.

Срещата идва след няколко високопрофилни кибератаки през последните месеци в САЩ. Вниманието първо бе привлечено с пробива на SolarWinds, която осигурява софтуер за правителствени служби. B нaчaлoтo нa мaй пък xaĸepи oт гpyпaтa DаrkЅіdе пpoниĸнaxa в cиcтeмитe нa aмepиĸaнcĸaтa тpъбoпpoвoднa ĸoмпaния Соlоnіаl Ріреlіnе, ocтaвяйĸи бeз гopивo мнoжecтвo бeнзинocтaнции в cтpaнaтa. Ha 31 мaй пък пocлeдвa нападение cpeщy мpeжaтa нa aмepиĸaнcĸoтo пoдpaздeлeниe нa мecoпpepaбoтвaтeлнaтa фиpмa ЈВЅ. 

Компаниите поеха ангажимент да разработят нови индустриални стандарти и методи за осигуряване на инструменти и умения на други предприятия, така че да се подобри защитата по цялата верига. Освен това те ще инвестират в обучението на работници, които трябва да запълнят приблизително 500 000 работни места в киберсектора в САЩ.

Белият дом заяви, че Apple ще създаде програма, която ще бъде посветена на подобряването на сигурността на техните вериги за доставки на технологии, която ще включва работа с доставчици за приемане на многофакторно удостоверяване и обучение за сигурност.

Google заяви, че ще инвестира повече от 10 млрд. долара в рамките на пет години за укрепване на киберсигурността и е обещала да обучи 100 000 американци в технически области като IT поддръжка и анализ на данни чрез програмата си за сертификат за кариера. Финансовият ангажимент на Google ще бъде използван за укрепване на веригата на доставки на софтуер и сигурността с отворен код, наред с други неща, посочват от компанията.

Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела написа в Twitter след срещата, че за пет години компанията ще инвестира 20 млрд. долара, като сумата ще бъде използвана за доставяне на по-модерни инструменти за сигурност. Той добави, че Microsoft ще даде на правителствените агенции 150 млн. долара, с които да подобри своите системи за сигурност и да разшири партньорствата си за обучение по киберсигурност.

IBM пък ще инвестира в обучението на над 150 000 души, които да придобият умения в киберсигурността. Компанията също така обяви, че работи по създаването на нов, по-безопасен метод за криптиране на квантови изчисления, но все още системата не е завършена.

Изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна заяви пред CNBC преди срещата, че

киберсигурността е „въпросът на десетилетието“. Той добави, че се надява да види повече координация между публичния и частния сектор.

Amazon Web Services, подразделението за облачни изчисления на Amazon, планира да предостави на притежателите на акаунти безплатни многофакторни устройства за удостоверяване, за да защитят по-добре данните си. AWS също така ще предложи „Обучение за осведоменост за сигурността“ на организации и лица.

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън нарече срещата „много продуктивна“ и заяви, че се надява съвместната работа на всички ангажирани по темата да продължи.

Подкрепи Economic.bg