720 000 българи ще пътуват по празниците

Силният трафик и задръстванията ще са факт от ранния следобед на 23 декември и на 24 декември сутринта, а след това на 30 декември от обяд и на 5 януари до вечерта

720 000 българи ще пътуват по празниците

720 000 българи ще напуснат домовете си, за да празнуват Коледа и Нова година навън. 560 000 от тях ще пътуват в страната, а 160 000 тръгват за чужбина, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пише в днешния си брой в. „24 часа”.

Силният трафик и задръстванията ще са факт от ранния следобед на 23 декември и на 24 декември сутринта, а след това на 30 декември от обяд и на 5 януари до вечерта, допълва изданието.

Според Драганов не са много хората, които са слели в почивни дни Коледа и Нова година - причината е, че единият празник е семеен, а другият, както той го нарича, "корпоративен". Образно казано, на Коледа българинът е при мама, а на Нова година с колеги и приятели, казва експертът.

За Гърция по празниците ще тръгнат около 75 000 души. Те ще са предимно за Нова година. Около 30 000 българи са избрали да празнуват в страните от ЕС - те потеглят с автобуси, коли и самолети най-вече за Германия, Италия и Испания. 5000 наши сънародници са успели да си осигурят почивка на екзотични дестинации, казва Драганов. За купон в Сърбия вече са платили около 6000 българи, 2500 за Македония.

От хората, които няма да са вкъщи, но са избрали българските хотели - 64 000 ще си честитят празника в планински курорти, 22 000 са предпочели балнео, спа и уелнес бази. Около 30 000 са купили куверти за къщи за гости, семейни и градки хотели.

В момента доста хора с възможности, позакъснели с резервациите си, настоятелно търсят места в луксозни хотели у нас, но те вече са заети, каза Драганов. Причината е, че претеснени да напълнят базите си, доста луксозни комплекси са свалили цените до 15% спрямо минали години. Така базите им се напълнили още през ноември и началото на декември и със среден клас туристи. Най-големите натоварвания по пътищата обичайно ще бъдат по основните магистрали на градовете, ГКПП Кулата, ГКПП Маказа и Дунав мост. Експертите очакват силен трафик от румънски туристи. Част от тях традиционно избират за празниците български курорти в близост до тяхната граница. Тази година обаче се очаква и сериозен трафик от румънци, тръгнали за празниците в Гърция. Те минават транзитно предимно през ГКПП Маказа и правят големи колони.

Коментари: 0