Българите могат да пътуват транзитно през Румъния

Поради интензивния трафик на моменти преминаването през ГКПП е силно затруднено

Българите могат да пътуват транзитно през Румъния
5180 ~ 1 мин. четене

Румъния вече позволява свободен сухопътен транзит на българските граждани, които пътуват от България, без да изисква индивидуално разрешение по дипломатически път, съобщиха от МВнР, след като са били уведомени с нота от външното министерство на северната ни съседка.

За българските граждани, пътуващи транзитно през Румъния в посока България, остава досегашният режим на свободен транзит без разрешение по дипломатически път. При сухопътно транзитно преминаване през Румъния българските граждани е необходимо да спазват установените зелени коридори.

По информация на посолството ни в Букурещ поради интензивния трафик на моменти преминаването през ГКПП е силно затруднено. Изискването за разрешение по дипломатически път за транзит отпада за всички граждани на страни – членки на Европейския съюз, Европейската икономическа общност, Швейцария и Великобритания.

Промяната е в изпълнение на нови разпоредби на румънските власти от 18 май 2020 г. във връзка с обявяването на Ситуация на тревога на територията на страната като част от борбата срещу разпространението на COVID-19.

Коментари: 0