Българите ще останат желани във Великобритания и след Brexit

Обединеното кралство затяга мерките срещу експлоатацията на труда

Българите ще останат желани във Великобритания и след Brexit
3518 ~ 1 мин. четене

Великобритания затяга мерките срещу нелегалните емигранти и експлоатацията на техния труд, което на практика е трафик на хора. Това заяви посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс в ефира на БНТ. Тя увери, че въпреки Brexit, Обединеното кралство ще остане отворено към българските студенти и работници.

Българите са едни от най-силните студенти, които имаме сред цялата международна общност. Ние искаме да продължаваме да привличаме български студенти и да направим всичко възможно да идват. Вече гарантирахме, че всеки, който започва университетското си образование в Обединеното кралство, да има достъп до всички облекчения - студентски заеми и други“, каза дипломатът.

На въпроса за мигрантския натиск Хопкинс обясни, че „тази седмица ще дойдат представители на Румъния, Сърбия, България, за да видим как ще продължим да обменяме разузнавателна информация. Ще обсъдим и как работници да бъдат защитени и да бъде предотвратен този незаконен трафик на хора. Ние особено държим на начина, по който да си сътрудничим с Австрия и Германия. България е транзитна държава, така че по този проблем трябва да се намери повече от един подход. Тя обясни, че има хора, които търсят по-добър живот. В интерес на Европа е да търси възможности за подобряване живота на всички.

Според Хопкинс гласувалите за излизането на Великобритания са хора с различен социален статус и образование, които искат по-голям контрол по границите и търговските взаимоотношения, както и по-големи възможности във всяка област без ограничения. „Източноевропейските държави и Великобритания винаги са се стремели към едно равноправно сътрудничество, бихме искали това да продължи, заяви посланик Хопкинс.

Подкрепи Economic.bg