България е сред мишените на „Ислямска държава“

Джихадистите са взели на прицел турските посолства в Европа

България е сред мишените на „Ислямска държава“
5326 ~ 1 мин. четене

Терористичната групировка „Ислямска държава“ обяви за свои цели посолствата на Турция по цял свят, включително и това в София. Това съобщи турският проправителствен вестник Yeni Şafak, позовавайки се на информация от турското разузнаване.

Джихадистите са активизирали свои групи в Германия, Ирак, Белгия, България, Русия и Франция. Великобритания вече предупреди за смъртоносна заплаха от атентати, Анкара алармира чуждите посолства за същото.

Новият говорител на терористичната организация Абу Хасан ал-Мухаджир съобщи това в телевизионния канал Ал Фуркан и призова поддръжниците на ДАЕШ за атентати по всички възлови структури на турските власти особено в Европа, пише турският вестник.

Новият план е в отговор на военната операцията на турската армия в Сирия „Щитът на Ефрат“, която изтласка джихадистите далеч от границата с Турция. Откакто е започнала операцията 2400 ислямски бойци са напуснали военните формирования и са се прехвърлили или завърнали в Европа. Прогнозата е заради интензивните действия на антитерористичната коалиция броят им да нараства.

Подкрепи Economic.bg