България и Чехия искат промяна на Дъблинското споразумение за бежанците

Според чешкия премиер България е заслужила да бъде част от Шенгенското пространство

България и Чехия искат промяна на Дъблинското споразумение за бежанците

Българският премиер Бойко Борисов и чешкият му колега Андрей Бабиш категорично се обединиха около това, че Дъблинското споразумение за разпределянето на бежанци не работи ефективно. Това стана ясно след срещата на двамата министър-председатели.

Чешкият премиер се надява, че промяната на споразумението ще започне по време на българското председателство. на Съвета на ЕС. Според Борисов трябва да се намери компромисен вариант, като той настоява бежанците да преминават границите в ЕС само през официалните ГКПП-та и да се създадат центрове по сигурност за бежанците, които да бъдат изнесени извън ЕС. Според българския премиер трябва да се удължи и споразумението с Турция. Той е на мнение, че нормализирането на отношенията с Турция гарантира по-сигурно участие на южната съседка в НАТО.

Андрей Бабиш се възмути, че Дъблинското споразумение е било подписано на ниво министри на вътрешни работи. Затова той се надява на ЕС да започне промяната на споразумението. Борисов призова още да се работи с дипломатични средства за подпомагане на мирния процес в страните, откъдето идват бежанците, което ще спомогне за тяхното завръщане.

Двамата премиери са разговаряли по теми от общ интерес в Европа. Няма информация дали са обсъдили и многомилионната сделка за българския бизнес на ЧЕЗ, тъй като според чешки медии, именно това беше една от причините Бабиш да дойде в България.

Според Бабиш България е заслужила да бъде част от Шенгенското пространство. Той каза още, че недоумява защо страна като Гърция е в Шенген, докато България, Румъния и Хърватия не са.

По време на разговорите двамата премиери са разговаряли и за кохезионните фондове, като според Бабиш страните-членки на ЕС трябва да имат повече влияние върху тях.

Чешкият премиер каза, че по важни и фундаментални европейски теми България и Чехия имат много общи възгледи и се радва, че в момента именно България е председател на Съвета на ЕС, защото пред Европа има много проблеми, които трябва да бъдат разрешени.

Двамата премиери обърнаха внимание и на предстоящия Голям съвет за единен стандарт на храните, който ще се проведе през април в София. Бабиш и Борисов се обединиха, че това е много важна тема, на която трябва да се обърне особено внимание.

Коментари: 0