Работодателите искат видим напредък за ERM ІІ

От АОБР коментираха, че усилията на страната ни да отговори на условията за приемане водят до издигането ѝ в различни класации

Работодателите искат видим напредък за ERM ІІ

Снимка: Economic

Автор: Цветан Петров

Време е за видим напредък по темата с присъединяването на България към Европейския валутен механизъм (ERM II), по-известен като чакалнята за Еврозоната. Такова мнение изразиха четирите национално представени работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, които дадоха пресконференция, посветена на приоритетите им за 2018 г.

„Пред чакалнята сме доста време вече”, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, който коментира приемането на страната ни в ERM ІІ, Шенгенската зона и ОИСР.

Според организациите относно влизането ни в Шенген също сме свидетели на огромни затруднения при изпълнени условия. „България, дали заради валутния борд или друго, но тя изпълнява изискванията даже и за еврото. Непризнаването на това е лошо. Едно-единствено хубаво нещо има в цялата ситуация и то е, че дали ни признават или не за ERM ІІ или за Шенген, с тези усилия да отговорим на условията средата и макроикономическата и финансовата стабилност в крайна сметка допринасят за издигането ни в различни рейтингови класации по света”, коментира Симеонов.

За работодателите е важно страната ни да се присъедини и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Те подчертаха, че Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) от 15 дни е със статут на външен наблюдател в организацията.

Коментари: 0