Повечето британци не разграничават истинската журналистика от фалшивите новини

Едва един от четирима души във Великобритания има доверие в социалните медии, сочи проучване на Edelman

Повечето британци не разграничават истинската журналистика от фалшивите новини

Снимка: Pexels

556 ~ 2 мин. четене
Повечето британци не правят разлика между истинската журналистика и фалшивите новини, а едва един от всеки четирима има доверие в социалните медии. Това сочи годишният доклад на Edelman Trust Barometur, съобщава BBC и допълва, че потребителите масово настояват за по-строги правила в областта.

Според две-трети от анкетираните платформите като Facebook и Twitter не правят достатъчно, за да предотвратят незаконното и неетично поведение, включително в посока на киберсигурността и екстремизма. 

Всичко това е довело до увеличаване на доверието в традиционната журналистика през последната година, става ясно от проучването. От Edelman изтъкват, че е крайно време социалните мрежи „да седнат и да слушат“. 

„Обществеността иска действия по ключови въпроси, свързани с онлайн защитата“, казват експертите, като настояват, че има нужда от по-добро адресиране на проблемите и тяхното регулиране. Според Ед Уилиямс, главен изпълнителен директор на Edelman UK, неуспехът в тази посока ще повиди риска от по-нататъшно влошаване на доверието и обществената подкрепа. 

Повече от половината британци се притесняват от фалшивите новини, а 64% заявяват, че не могат да разграничат истинската журналистика от невярното съдържание. 

Докладът на Edelman идва непосредствено след обявяването на драстичната реформа във Facebook, според която до потребителите вече ще достига много по-малко информация от медии и компании за сметка на увеличаващия се дял на публикации от приятелския им кръг в социалната платформа. 

Изследването на Edelman показва: 

  • 64% от британците смятат, че социалните медии не са достатъчно регулирани;
  • 63% смятат, че липсва прозрачност; 
  • 62% вярват, че се търгува с данните на хората без тяхното знание; 

Проучването е проведено сред 3 000 души в Обединеното кралство. 1/3 от тях са на възраст между 16-18 години. 
Подкрепи Economic.bg