Журналисти и граждани поискаха оставката на Кошлуков в БНТ

Програмният директор изрази позицията си за протеста пред кафявата медия Pik

Журналисти и граждани поискаха оставката на Кошлуков в БНТ
Автор: Александра Сотирова

Около 50 журналисти и граждани се събраха пред Българската национална телевизия (БНТ), за да поискат оставката на програмния директор на телевизията политологът Емил Кошлуков. Повод за недоволството е, че между екипа на предаването по БНТ1 „Денят започва с култура” и Кошлуков има принципни и професионални различния. Според журналистите предаването е обект на натиск от страна на програмния директор.

„Назначеният по поръчка на управляващите нов програмен директор на БНТ Емил Кошлуков си позволи да налага политика на цензура и опошляване на единственото предаване със свободни дискусии по БНТ1 "Денят започва с култура"! Нека да се обявим против напора на мафията да завладее обществената медия чрез лакея на Пеевски, Борисов и Доган! Нека като гражданско общество да застанем в понеделник по обед пред сградата на обществената телевизия БНТ и да поискаме оставката на Емил Кошлуков!”, се казва в информацията към днешния протест.

Журналистите на предаването нарекоха ситуацията „наболял проблем” и тази сутрин водещите прочетоха позицията си в национален ефир. „Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания”. Те казват, че това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков.”

Програмният директор Кошлуков от своя страна изрази позицията си, не както обичайно прави - във Facebook, а пред кафявия сайт Pik. Там той е дал интервю, обяснявайки, че ако е нарушена независимостта на предаването, трябва веднага да се сезират всички компетентни органи. Той казва и че отношенията му с всички в екипа „чудесни” и добавя, че предстои още работа, за да стане по-гледаемо предаването. Изпълнителният директор на БНТ Константин Каменаров също дал коментар по темата за жълтия сайт. Според него "няма вариант предаването да бъде убивано, потъпквано и мачкано". Той добави, че няма да коментира отношенията между екипа и Кошлуков и че ще разговаря и с двете страни. 

Темата за Емил Кошлуков и Националната телевизия през последните дни активно се коментира в социалните мрежи. Стотици интелектуалци и зрители на предаването се обявиха в подкрепа на журналистите. Повечето от коментарите са срещу Кошлуков и работата му в БНТ, а според много хора той е назначен там именно, за да обслужва политически интереси. Освен програмен директор, той зае и длъжността на водещ в едно от малкото качествени публицистични предавания в българския ефир "Още от деня". В него Кошлуков се редува с водещата Поли Златарева, а телевизионери коментираха, че държанието му в ефир понякога е неприемливо за национална телевизия. 

Ето и пълния текст на позицията на предаването

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че “Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Коментари: 0