България и Иран партньори в банковия сектор

Има готовност за сътрудничество в сферата на енергетиката

България и Иран партньори в банковия сектор

Българският бизнес демонстрира засилен интерес към установяване на отношения с ирански партньори. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров на среща с д-р Хосейн Есфахбоди, заместник-министър на промишлеността, мините и търговията на Иран и управляващ директор на Компанията за международни панаири на Иран, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Любен Петров подчерта усилията на правителството ни за нормализиране на финансовото и банковото сътрудничество между България и Иран, изразено в активно информиране на банковия сектор за отменените ограничителни мерки срещу Иран във финансовата, банковата и застрахователната област в сила от 16 януари 2016 г.

„Приветстваме изпълнението на Съвместен всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и оценяваме конструктивния подход и усилията на иранската страна в преговорния процес“, посочи зам.-министър Петров. Той обясни, че с отмяната на ограничителните мерки срещу Иран се създават условия за пълно използване на потенциала на двустранните връзки, особено в сферата на взаимната търговия и разширяване на сътрудничеството между ЕС и Иран.

„Това дава възможност да работим за задълбочаване на диалога с Иран и по редица други въпроси от общ интерес“, изтъкна Петров.

От своя страна д-р Есфахбоди подчерта традиционно доброто сътрудничество с Посолството на България в Техеран и Службата ни по търговско-икономическите въпроси. Иранският заместник-министър заяви, че Компанията за международни панаири на Иран е готова да предостави на реципрочен принцип безплатни изложбени площи на панаирните изложения в Иран.

Двамата заместник-министри се обединиха около предложението в Протокола от 18-ата Сесия на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество да бъде записано, че двете страни ще участват във взаимните си международни търговски изложения и подчертаха необходимостта от представяне на продуктите им един към друг чрез ексклузивни изложби, провеждани в двете страни. 

"По време на срещите бе изразена готовност за насърчаване сътрудничеството между електросистемните оператори на двете страни в областта на хидроенергетиката, както и за развитие на сътрудничеството и в газовия и нефтения отрасъл", пише във Фейсбук профила си заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той посочва, че са обсъдени и възможностите за участие на български и ирански компании в търговете за проектиране, строителство и доставка на оборудване в енергийната сфера на двете страни. "Друга област за сътрудничество между България и Иран, която очертахме, бе ядрената безопасност и атомната енергетика", пише още Станков.

Коментари: 0