България и Испания ще се сътрудничат в туризма

Работим заедно с Франция за привличането на туристи от Китай

България и Испания ще се сътрудничат в туризма
212 ~ 2 мин. четене

България и Испания ще подпишат Меморандум за сътрудничество в туризма по време на Международното туристическо изложение в Берлин през март. За това се договориха в министърът на туризма на България Николина Анелкова и министърът на индустрията, енергетиката и туризма на Кралство Испания Хосе Мануел Сория Лопес  по време на Международното туристическо изложение FITUR в Мадрид.

Испания има отлично обучение на туристическите кадри във висшето образование, а специализираната организация „Сахетур“ отговаря за тези дейности. Министрите се договориха нейни представители да посетят България и да подпомогнат страната ни при разработването на специализирани програми за обучение. 

„Услугите в сектора формират до 90% от качеството на туристическия продукт и е много важно да има здрава връзка между обучението и бизнеса“, подчерта Ангелкова. Тя и колегата й се обединиха около мнението, че бъдещето в маркетинга принадлежи на дигитализацията, но силно влияние в рекламата оказват и известните личности. Като пример за това бе посочена активната роля на Антонио Бандерас в популяризирането на страната ни.

Възможностите за привличане на повече туристи от Испания и по-активната работа с туроператорите бяха обсъдени на среща на Ангелкова с Рафаел Гайего, председател на Конференцията на туроператорите в Испания. Това е най-голямата организация с такава насоченост в страната, в която участват над 2500 агенции, реализиращи над 6 млн. продажби годишно. 

Бе договорено представители на организацията да участват в туровете в България, които Министерството на туризма подготвя за чуждестранни специалисти и медии. Испанските туристи, посещаващи България, се интересуват основно от културно-исторически забележителности, познавателни обиколки из страната, балнео- и спа процедури и др., стана ясно по време на разговора.

България е видима на френския туристически пазар и често излизат различни новини за възможностите за туризъм в страната. Това отбеляза Мишел Дюрио, началник на секция „Туризъм“ и политически съветник в Министерството на външните работи на Франция по време на срещата си в Мадрид с министър Ангелкова. Той подчерта още, че е запознат със стратегията на България да заложи на личното отношение при рекламата на страната като туристическа дестинация и изрази готовност да съдейства за привличането на известни френски актьори за популяризирането й във Франция.

Двете държави вече са започнали и подготовка и за координирани усилия, насочени към китайския пазар. За Франция привличането на туристи от Азия е обект на дългосрочна стратегия, като до 2020 г. очакват да посрещат по 5 млн. китайски туристи годишно. „За нас е важно да се поучим от вашия опит и ако е възможно, да използваме развитата ви мрежа от изнесени визови центрове в Китай. България може да предложи много и за разработването на общ туристически продукт с Франция, което ще има положителен ефект и за двете страни“, отбеляза Ангелкова. Тя подчерта, че страната ни има много добри изходни позиции в това отношение и наскоро бе подписан Меморандум за сътрудничество с Китай.

Подкрепи Economic.bg