България не е усвоила почти нищо от европарите за охрана на границата

За седем месеца са разплатени едва 1.37% от общата стойност на одобрените от Брюксел средства

България не е усвоила почти нищо от европарите за охрана на границата
1704 ~ 1 мин. четене
Седем месеца след като Брюксел се съгласи да отпусне 160 млн. евро на България за охрана на границата, от парите не е усвоено почти нищо. От писмен отговор на Пламен Узунов, служебен министър на отбраната, до депутати от ГЕРБ става ясно, че към този момент са усвоени едва 1.8 млн. евро, или 1.37%.

Европейските средства не са предназначени за изграждане на оградата по границата, тъй като Европейската комисия по принцип не поддържа оградите като средство за отблъскване на бежанците. Парите от Европа са предназначени за купуване на техника, която ще подобри контрола на миграционния поток и за изграждането на нови приемни центрове за бежанци

От цялата сума 130 млн. евро са предназначени за дейности, които са свързани с МВР, а още близо 31 млн. евро са за Международната организация по миграция, Държавна агенция за бежанците и Български червен кръст.

Към 25 април, в изпълнение на споразуменията за спешна помощ по Фонд “Вътрешна сигурност”, са стартирани 53 процедури за възлагане на обществени поръчки на обща стойност от близо 98 млн. евро. Други 46 процедури са за възлагане на обществени поръчки на стойност от близо 18 млн. евро са в процес на подготовка. В резултат на проведени обществени поръчки са сключени 15 договора на обща стойност 22.5 млн. евро.
Подкрепи Economic.bg