България ще запази близките си отношения с Великобритания в бъдеще

Присъединяването на България към Шенгенското пространство остава приоритет, който ще засили общата европейска сигурност

България ще запази близките си отношения с Великобритания в бъдеще
520 ~ 2 мин. четене

България ще запази установените си близки отношения с Великобритания в бъдеще, тъй като отговарят на интересите на двете държави и на стратегическото им партньорство в НАТО. Това стана ясно по време на среща между министър-председателя Бойко Борисов с държавен секретар по излизането на Великобритания от ЕС Дейвид Дейвис.

От особено значение е поддържането на вече създаденото отлично сътрудничество по въпросите на сигурността, добави Борисов.

Двамата бяха единодушни, че България и Великобритания ще запазят добрите си партньорски отношения в политиката, икономиката, туризма и сигурността.

По време на разговора си с държавния секретар на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия българският премиер отбеляза, че въпреки Brexit, Европа трябва да остане обединена и силна.

По-рано днес Борисов се срещна и с представители на Комисията по европейски въпроси на Бундестага, с които обсъди сътрудничеството с Германия по важните теми от европейския дневен ред.

Отчетени бяха резултатите от воденото дотук от България председателство на Съвета на ЕС и ключовата роля на страната ни за активизиране на диалога със страните от Западните Балкани и стимулирането на реформите в тях.

В разговора Бойко Борисов посочи, че приобщаването към ЕС изисква установяване и утвърждаване на добросъседски отношения, при които няма нерешени политически въпроси, както и стимулиране на регионалното сътрудничество по общи проекти в сферата на енергетиката, сигурността и инфраструктурното свързване.

Дискутирана беше и темата за миграцията като се отбеляза необходимостта от ефективно управление и контрол на външните граници на ЕС за сигурността на Съюза и за безпроблемното прилагане на правото на свободно движение. Заедно с това премиерът Бойко Борисов заяви, че присъединяването на България към Шенгенското пространство остава приоритет, който ще засили общата европейска сигурност.

Дунавската стратегия, Brexit, Многогодишната финансова рамка, Механизмът за сътрудничество и оценка също бяха във фокуса на разговорите между българския министър-председател и немските депутати.

Подкрепи Economic.bg