България спечели второ място на Евровизия 2017 г.

Първото място заема песента на Португалия

България спечели второ място на Евровизия 2017 г.
10754 ~ 2 мин. четене

С песента Beautiful Mess ("Красива бъркотия") Кристиан Костов класира България на второ място в конкурса "Евровизия" 2017 г. Първото място спечели Португалия с песента на Салвадор Собрал Amar Pelos Dois ("Любов за двама"). Третата позиция е за Молдова. 

Надпреварата между двете държави беше много оспорвана през цялото време, но според резултатите Португалия събра 758 точки, а страната ни остана на втора позиция с общо 615 точки. В украинската столица Киев Кристиан излезе на сцената под номер 25 и се представи блестящо. 

"Всичко това посвещавам на България. Много съм горд, че всички са доволни от мен. Мисля че бяхме най-добрите и трябваше да спечелим. Когато той пее (Салвадор Собрал бел. ред.) аз мълча, но ние наистина трябваше да сме победители. Благодаря на всички българи от целия свят, които гласуваха, те ме разплакаха, но това са сълзи на щастие. Извинявам се, че не успях да спечеля, но се надявам, че другата година България ще намери своя победител“, каза развълнувано Кристиан след финала в ефира на БНТ. "Светът чу за България, още веднъж. Ще продължа да работя, докато не стана номер 1", добави той. 

Максималните 12 точки България получи от Македония, Норвегия, Беларус и Естония. Българите дадоха най-висока оценка на Австрия. 

В официалната Facebook страница на „Евровизия“ изпълнението на Кристиян получи хиляди положителни коментари от цял свят и бе сред най-споделяните видеа в социалната мрежа. За България победителят е той и остава първи в сърцата ни, гласят много от коментарите в интернет. 

Според регламента на „Евровизия“ от България не можеше да се гласува за Кристиан, но това можеха да направят зрителите в други 20 държави.

Това е 11-то участие на страната ни в конкурса. До финал български участници са достигали само два пъти - през 2007 г. Елица и Стунджи се класираха с песента "Вода" на 5-о място и през 2016 г. Поли Генова достигна 4-о място с "If Love Was a Crime". За последно песен, изпълнявана на различен от английския език, е печелила Евровизия през 2007 г. Тогава победител стана сръбкинята Мария Шерифович.

Подкрепи Economic.bg