Българската сира в топ 10 на най-добрите в света

Encore Syrah 2012 получи златен медал на изложението Syrah de Monde 2018.

Българската сира в топ 10 на най-добрите в света
4502 ~ 2 мин. четене

Огромен успех за България отбеляза виното Encore Syrah на „Катаржина Естейт” на най-реномирания конкурс за сира в света - Syrah du Monde. България се нарежда сред най-добрите 10 производители на вино в света, като доказва себе си като винена дестинация, която има претенциите да бъде важен фактор в световното производство на качествени вина. Това признание виното получава за втора поредна година.

Освен, че е класирано в топ 10 на най-добрите сири в света, Encore Syrah 2012 получи златен медал на изложението Syrah de Monde 2018. Тази година топ 10 се състои от 13 вина поради изключително близките резултати. Освен Encore Syrah 2012, сред най-добрите сири в света се класираха тези от Италия, Испания, Мексико, Австралия, Южна Африка, Франция, Гърция, Швейцария и Турция.

Syrah du Monde e признат за най-големия и престижен конкурс за оценка на вина от сорта сира в цял свят. Експертите от журито са емблема за професионализъм и най-точна преценка на качеството на вината сира.  Тази година участваха 347 вина от сорта сира, от 24 страни. Журито оценява вината по специални Международни стандарти и стриктно спазват Процедура за качество ( Quality Assurance procedures). Дегустацията и оценката на вината продължава два дни.

Долината на Рона се смята за мястото, къде за първи път се е появил сорта сира, като впоследствие този сорт се разпространява и в други региони във Франция, както и в света. Сорта сира притежава разнообразни характеристики, в зависимост от вида на тероара , в който се отглежда. Конкурсът Syrah du Monde дава прекрасна възможност вината от сорта сира да покажат най-добрите си качества във всичките си форми: червено, розе, пенливо, сухо или сладко. Конкурсът съществува от 12 години и в неговото провеждане участва екип от топ винени специалисти, които имат повече от 15 годишен опит в организиране на международни винени конкурси. Всяка година конкурсът отличава най-добрите вина от целия свят, като мотото е: „Разнообразие, качество и високи стандарти“.

Ето и всички отличени в конкурса 


Коментари: 0