Ипотечното кредитиране расте с невиждани от преди кризата темпове

Ръстът при потребителските заеми също отчитат 10-годишен рекорд

Ипотечното кредитиране расте с невиждани от преди кризата темпове
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Въпреки двукратното предупреждение на БНБ към търговските банки да внимават при отпускането на ипотечни кредити, темпът на нарастването им се увеличава. Паричната статистика на централната банка показва, че отпуснатите през април жилищни заеми са с 9.3% повече спрямо същия месец на миналата година. Подобно нарастване статистиката е отчитала само в годините преди световната финансово-икономическа криза.Общият обем на отпуснатите ипотечни кредити към края на април се оценява на 9.72 млрд. лв., като за една година банките са раздали заеми за жилища на нетна стойност (дадени минус върнати) 1 млрд. лв.

По-бързо от ипотечното кредитиране расте само потребителското – там нарастването е с 14.4% на годишна база. Общо отпуснатите потребителски заеми към края на април се оценяват на 8.5 млрд. лв., а нетното нарастване за една година също е около 1 млрд. лв. Много често потребителски кредити се взимат като допълнение към ипотечния – понякога за първоначална вноска, друг път за ремонт на закупеното жилище и т.н.

Като цяло кредитирането – общо корпоративното и на домакинствата – расте с 6.6%, а стойността на отпуснатите заеми за първи път доближава 55 млрд. лв. – колкото беше през 2014 г., преди фалита на КТБ и отписването като загуба на 5 млрд. лв. в рамките на един месец.

За разлика от кредитирането на домакинствата, отпусканите заеми за фирмите растат с доста по-бавни темпове – едва 2.9% годишен ръст през март.
Коментари: 0