Българските депутати „осъдиха остро“ нахлуването в македонския парламент

Народното събрание подкрепя държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

Българските депутати „осъдиха остро“ нахлуването в македонския парламент
Нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Така започва текстът в приетата с голямо мнозинство от Народното събрание декларация, свързана с критичната ситуация в югозападната ни съседка.

Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове, се казва в декларацията, предложена за гласуване от „БСП за България“.

Там също така пише: „Надяваме се, че президентът на Република Македония и водещите политически сили ще предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната“.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

В рамките на предстоящото си председателството на Съвета на ЕС ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.
Коментари: 0