Банките ускоряват кредитирането през пролетта

От началото на годината са изтеглени жилищни кредити за близо половин милиард лева

Банките ускоряват кредитирането през пролетта

Снимка: Красимир Свраков

1240 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Кредитирането в България расте с ускорен темп през април както към бизнеса, така и към гражданите. Общо за месеца то се увеличава с около 560 млн. лв., като ръстът е разделен почти поравно между фирмите и физическите лица. Обемът на корпоративните кредити се увеличава с 260 млн. лв. през април, или 0.7%. Това е най-същественият скок от ноември насам и се отнася основно за кредити в голям размер със срок на погасяване над 5 години. С него размерът на кредитите за българския бизнес достига 36 млрд. лв.

При домакинствата най-сериозно растат дългосрочните жилищна кредити със срок от над 5 години. Само за месец април са изтеглени близо 230 млн. лв. В процентно изражение ръстът е близо 2%, като това е вторият пореден месец с толкова силен растеж по данни на паричната статистика на БНБ. Според нея за миналата година няма нито един месец с по-голямо увеличение от 1.2%. Това означава, че или жилищата стават все по-скъпи, или все повече хора взимат решение за покупка на имот чрез ипотечен кредит. Като цяло от началото на годината обемът на жилищните кредити в България се е увеличил с близо половин милиард лева до 12.6 млрд. лв. По-голямата част от тях – над 95% – са с погасяване над 5 години.

Ръст статистиката отчита и при потребителските кредити – с около 145 млн. лв., което е най-голямото месечно нарастване от юни 2020 г. – характерно за навечерието на летния сезон. Така по това перо банките имат общо вземания в размер на 12.3 млрд. лв.

Депозитите на фирмите и хората пък надхвърлиха 95 млрд. лв. Увеличението на депозитната маса се случва въпреки продължаващия с години спад в лихвените проценти, като в отделни моменти лихвите по бизнес влоговете бяха дори отрицателни, т.е. фирмите плащат на банките, за да оперират те с парите им.

Коментари: 0