БДЖ използва спирт за дезинфекция на вагоните

Дружеството е предприело редица превантивни мерки срещу коронавируса

БДЖ използва спирт за дезинфекция на вагоните

Снимка: Economic.bg/Архив

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

„БДЖ-Пътнически превози“ обработва с дезинфекционни препарати всички пътнически вагони, мотрисни влакове, както и кабините на локомотивите. Това е една от превантивните мерки срещу коронавируса, предприети от превозвача, съобщиха оттам. Пълната дезинфекция се прави при основното почистване на композициите в депата, както и допълнително преди заминаването им от начална гара. Допълнително се почистват всички контактни повърхности - дръжки, врати, купета, санитарни помещения и др.

Специално за Economic.bg от дружеството поясниха, че то разполага с огромни количества спирт, закупени отдавна, с които основно извършва дезинфекцията на своите композиции. Така че ако извънредната ситуация продължи дори и повече от половин година – сме запасени с достатъчно количество дезинфектанти, коментираха от държавния жп превозвач.

Освен за пътниците си „БДЖ-Пътнически превози“ се грижи отговорно и за своите служители. В тази връзка всички работни помещения и общежития също се обработват с дезинфекционни препарати. На служителите, които имат пряк контакт с клиентите, като влаковите бригади, се осигуряват лични предпазни средства и се провеждат допълнителни инструктажи и указания за повишаване на личната хигиена с конкретни действия. Ограничават се и работните срещи с много хора в затворени пространства.

Във връзка с извънредната ситуация в „БДЖ-Пътнически превози” е създаден координационен център, който да следи ситуацията и изпълнението на указанията за допълнително обработване на подвижния състав и работните помещение с дезинфекционни препарати. Центърът е в непрекъсната комуникация с министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От дружеството обаче не можаха да отговорят имат ли план за действие при увеличаване на броя на заразените от коронавируса в предприятието. Например, ако се заразят, не дай Боже, 20-30%  от локомотивните машинисти, кой ще кара влаковете и традиционния недостиг на тези кадри в дружеството? Не успяха да дадат отговор и на въпроса кой ще управлява компанията при заразяване и излизане в карантина на голяма част от управленския състав на дружеството.

Преди години БДЖ имаше план за работа в условия на война, бедствие или друга извънредна ситуация, при която управлението се поемаше от изнесен далече от София щаб. Щабът на Централното управление на компанията беше в с. Недан, Павликенско, което няма дори жп гара. Цялото управление се изнасяше там и управляваше компанията в условията на пълна карантина. Днешните шефове на холдинга и на двата превозвача, които не са железничари, не са чували за това. Те се облягат само на взетите превантивни мерки, които, безспорно, са крайно наложителни, но изглежда не са и  помислили как ще управляват при влошаване на положението.

Коментари: 0