Яростта на САЩ не отказва Великобритания от новия данък от 1 април

Яростта на САЩ не отказва Великобритания от новия данък от 1 април

Снимка: БТА

Дигитален данък
Великобритания ще започне да начислява данък върху цифровите услуги след три седмици въпреки яростното противопоставяне на технологичните гиганти и правителството на САЩ, предава CNN.
Правителството на Обединеното кралство заяви в сряда, че продължава по план с данъка от 2% върху приходите от цифрови услуги като онлайн търсене и реклама, което означава, че налогът ще влезе в сила от 1 април. Той ще се прилага за фирми с глобални продажби от над 500 милиона паунда (648 милиона долара) и с поне 25 милиона паунда (32.4 милиона долара), генерирани от потребители във Великобритания.
Това ще гарантира, че размерът на данъка, платен в Обединеното кралство, отразява стойността, която тези предприятия получават от взаимодействието си с потребители във Великобритания, се посочва в бюджета за 2020 г. на Министерството на финансите. 
Данъкът бе предложен за първи път през 2018 г., а законопроектът за него беше представен през юли 2019 г. Мярката цели да гарантира, че големите технологични компании ще плащат справедливи данъци върху продажбите, извършени в Обединеното кралство. Правителството на САЩ обаче твърди, че това не е справедливо и вижда в идеята целенасочени действия срещу американските фирми, които основно попадат под ударите на новия налог. 
Джейсън Оксман, изпълнителен директор на Съвета за индустрията на информационните технологии, заяви, че данъкът „е пряко и непропорционално въздействие“ върху компаниите със седалище в Съединените щати.
Вместо да прокарва новия данък, Оксман призова британското правителство да се справи с проблема, като вземе предвид бъдещите нови глобални правила, които се договарят от страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 
Правителството на Обединеното кралство заяви в сряда, че ще отмени данъка си от 2%, ако ОИРС успее да изкове нови правила и направи необходимата международна данъчна ревизия. 
Няколко други държави също обмислят въвеждането на дигитални данъци. Опитът на Франция разклати отношенията ѝ със САЩ, които заплашиха да наложат мита върху френски стоки, включително вино, като ответна мярка. Моментно примирие бе постигнато през януари, като двете страни се съгласиха да не предприемат действия до края на годината, докато ОИСР все още заседава по въпроса. 
По време на Световния икономически форум в Давос френският финансов министър Бруно Льо Мер заяви, че предложението на ОИСР е „на масата“, но че членовете чакат „нашите американски приятели да направят последната стъпка“.
На същата конференция министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин предупреди – докато седеше до бившия министър на финансите на Обединеното кралство Саджид Джавид – че САЩ ще отвърнат с ответни мерки, ако Великобритания приложи 2-ппроцентния данък. 
„Ако искат просто произволно да наложат данъци върху нашите цифрови компании, ние ще помислим произволни мита върху автомобилните компании“, каза тогава Мнучин. 
Проблемът може да усложни търговските преговори между Съединените щати и Обединеното кралство, което целят бързо постигане на нови двустранни споразумения след Brexit. 
„Във време, когато правителствата на САЩ и Великобритания са готови да започнат преговори, насочени към задълбочаване на техните търговски и инвестиционни отношения, ние призоваваме правителството на Обединеното кралство да преразгледа националния си данък върху цифровите услуги и да поиска постигане на трайно многостранно решение в ОИСР“, коментира Оксман.
Коментари: 0