Белгийците се разбраха, подписват споразумението с Канада

Исканията на валонците бяха удовлетворени, договорът ще бъде подписан до дни

Белгийците се разбраха, подписват споразумението с Канада

Белгийските власти постигнаха споразумение за търговската сделка с Канада, която досега бе блокирана от местното правителство на провинция Валония. 

Това бе потвърдено и от премиера Шарл Мишел след днешното заседание на специално създадения помирителен комитет, съобщи телевизия RTBF.

Мишел обяви, че е договорен общ текст, който да успокои притесненията на местните власти от бъдещия внос на селскостопански продукти и методите за посредничество при търговски спорове, предаде Reuters.

Текстът е изпратен на Комитета на постоянните представители на ЕС (КОРЕПЕР), а оттам и на регионалните парламенти, които да го ратифицират най-късно до петък полунощ.

Договорът трябваше да бъде подписан днес, но канадският премиер Джъстин Трюдо отмени планираното си посещение в Брюксел, след като централното правителство в продължение на дни не успяваше да убеди Валония да се съгласи с условията на споразумението.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск увери, че ще се свърже с Трюдо, щом процедурите в рамките на ЕС бъдат финализирани.    

„Канада остава в готовност да подпише това важно споразумение, когато Европа е готова“, коментира говорител на търговския министър Кристия Фрийланд.

Привържениците на СЕТА твърдят, че то ще увеличи с 20% търговията с 12-ия по големина партньор на ЕС. Във Валония, обаче смятат, че условията са лоши за фермерите в Европа и дават твърде много власт на глобални корпоративни интереси.

Коментари: 0