Белгия е спряла автоматичния обмен на данни с България заради теча в НАП

Министерството на финансите е признало, че има засегнати белгийски граждани

Белгия е спряла автоматичния обмен на данни с България заради теча в НАП

Галя Димитрова, директор на НАП

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2369 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Безпрецедентният теч на данни от НАП, който засегна над 5 млн. български граждани, е ударил и много белгийци, които живеят и работят в България, пише вестник Le Soir, който е получил потвърждение от финансовото министерство на Белгия. Поради тази причина Брюксел е спрял всякакъв автоматичен обмен на данъчна информация със София до следващо разпореждане.

Теч на данни от НАП

Вестникът цитира българския вицепремиер Томислав Дончев, който в разгара на скандала, няколко дни след оповестяването на теча в средата на юли, заяви, че България харчи твърде малко за (по-малко от три милиона годишно) за сигурността на информационните инструменти на държавата.

От НАП също потвърдиха, че системите им, въпреки че през последните няколко години се въвеждат интензивно електронни услуги, не са били подлагани на „пенетрейшън тест“, т.е. не са били тествани превантивно дали могат да бъдат пробити.

Въпреки тези слабости, финансовият министър Владислав Горанов, който е принципал на НАП, отказа да поиска оставката на директора на приходната агенция Галя Димитрова, която пък преди това отказа да си прекрати платения си летен отпуск въпреки невиждания досега скандал. „Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план“, каза Димитрова, когато се върна на работа след края на отпуската си.

Белгийското финансово министерство е заявило, че властите са взели необходимите мерки за гарантиране на сигурността и защитата на споделяните данни.

Вчера Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) обяви, че е наложила глоба на НАП в размер на 5.1 млн. лв. заради теча. Засега не е ясно как е определена глобата. Тя обаче представлява 4% от годишния бюджет на НАП – един от праговете, заложен в европейския регламент за защита на личните данни (GDPR).

Приходната агенция обяви, че обжалва акта, тъй като не се счита за виновна. Също така НАП ще съди хакерите, източили данните, и с техните пари ще плати глобата. Засега прокуратурата е обявила публично, че води разследване само срещу служители на „ТАД Груп“ и дори си позволи да публикува в интернет избрана част от доказателствения материал срещу тях.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg