Белият дом обмисля санкции срещу Китай

Доналд Тръмп е недоволен от Пекин, както защото не прави достатъчно по отношение на заплахата от Северна Корея, така и заради нечестни търговски практики

Белият дом обмисля санкции срещу Китай
1144 ~ 1 мин. четене

Топ съветниците на американския президент Доналд Тръмп обмислят задкулисно набор от икономически мерки, предназначени да накажат Китай. Това казаха пред Politico двама представители на американската администрация. Съюзниците на Тръмп са се срещнали през уикенда и ще продължат обсъжданията в понеделник, като финално решение се очаква още тази седмица.

Източниците на изданието уточняват, че има редица възможности, поставени на масата за преговори, включително търговски ограничения. Другите възможности включват икономически санкции, но представителите на Белия дом коментират, че е прекалено рано да кажат какво може да реши президентът.

Ескалирането на ситуацията в Северна Корея, включително последния тест на междуконтинентална балистична ракета от петък, засили неотложността за изработване на непоклатима стратегия на Вашингтон по отношение на Китай. Тръмп е на мнение, че Пекин не прави достатъчно, за да спре Северна Корея да създава ядрено оръжие, което може да удари американска територия. Освен това американският държавен глава отдавна се оплаква, включително и публично, че Китай са част от нечестни търговски практики.

„Много съм разочарован от Китай. Нашите глупави предишни лидери им позволиха да спечелят стотици милиарди долари годишно от търговия и въпреки това те не правят НИЩО за нас относно Северна Корея, само говорят. Ние повече няма да позволим това да продължи. Китай можеше лесно да реши този проблем!”, написа Тръмп в Twitter през уикенда.

Подкрепи Economic.bg