Бензиностанциите в САЩ започнаха да остават без гориво

Въпреки това петролът поевтиня, защото се очаква последиците от мощната кибератака да бъдат разрешени скоро

Бензиностанциите в САЩ започнаха да остават без гориво

Снимка: БТА

2474 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Някои бензиностанции по Източното крайбрежие на САЩ започват да остават без гориво, като щатът Северна Каролина обяви извънредно положение. Въпреки това днес петролът поевтиня заради очакваните последиците от мощната кибератака срещу най-големият тръбопровод за пренос на гориво в САЩ Colonial Pipeline да се решат до края на седмицата и той заработи на пълни обороти още през уикенда.

Така към 9:45 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 0.78% до 67.80 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI – с 0.75% до 64.43 долара за барел.

Colonial Pipeline - ключов доставчик на горива за източната част на САЩ, заяви, че услугите ще бъдат възстановени вероятно до края на тази седмица. Прекъсването, което предизвика краткотраен скок в американските фючърси на бензин, прекъсна потоците от рафинериите в Персийския залив, а главният изпълнителен директор на Colonial предупреди, че може да възникне недостиг на доставки.

През тази година суровият петрол се повиши с очакванията, че въвеждането на ваксините срещу COVID-19 ще позволи блокирането и ограничаването да бъдат премахнати, въпреки че ралито спря в известна степен от началото на март. Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници постепенно възстановяват част от запасите, които са задържали, залагайки, че допълнителните варели могат да бъдат усвоени при нарастване на търсенето.

След като взе предвид факта, че Colonial Pipeline очаква да възобнови пълното обслужване до края на седмицата, изглежда пазарът е приел инцидента като временно прекъсване“, обясни Вандана Хари, основател на Vanda Insights.

Така фокусът на инвеститорите се връща към пандемията, която е овладяна в САЩ, по-голямата част от Европа и Китай, но все още предизвиква здравна катастрофа в други държави като Индия. Световната здравна организация счита варианта, който се разпространява там, за глобално безпокойство и ще предостави повече подробности в доклад по-късно във вторник. В същото време броят на новите случаи в САЩ нарасна миналата седмица с най-бавни темпове от началото на огнището.

Коментари: 0