Кибератака е напът да остави източното крайбрежие на САЩ без гориво

Петролът веднага поскъпна след спирането на един от основните тръбопроводи в страната

Кибератака е напът да остави източното крайбрежие на САЩ без гориво

Снимка: БТА

1412 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Източното крайбрежие на САЩ е заплашено да остане без гориво след мощната кибератака срещу най-големия тръбопровод за гориво в страната Colonial Pipeline. В помощ на оператора му да рестартира дейността на критичната си горивна мрежа, снабдяваща източните щати, се притече и Белият дом.

Colonial Pipeline пренася 2.5 млн. барела на ден - 45% от доставките на дизелово гориво, бензин и керосин към Източното крайбрежие. Заради атаката доставчиците нa гopивo в САЩ ca вce пo-изнepвeни oт възмoжнocттa зa нeдocтиг нa бeнзин и дизeл в изтoчнaтa чacт нa cтpaнaтa.

Baшингтoн peaгиpa c извънpeднo зaĸoнoдaтeлcтвo, ĸoeтo пoзвoлявa пpeнoca нa гopивo c ĸaмиoни, нo тoвa нямa дa e дocтaтъчнo, за да отговори на търсенето.

Експертите по продажби на дребно, включително Американската автомобилна асоциация, заявиха, че спирането, продължило няколко дни, може да има значително въздействие върху регионалните доставки на гориво, особено в югоизточната част на САЩ.

По време на предишни прекъсвания в преноса на горива от Colonial Pipeline цените на дребно в югоизточните щати са се повишавали значително.

На този фон към 9 ч. българско време в понеделник европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 0.76% до 68.80 долара за барел, а лекият американски суров петрол WTI - с 0.68% до 65.34 долара за барел.

Атаката е една от най-разрушителните схеми за цифрови откупи, за които се съобщава, и предизвика призиви от американските законодатели да засилят защитата на критичната американска енергийна инфраструктура от хакерски атаки.

Търговският секретар Джина Раймондо заяви, че оправянето на тръбопровода е основен приоритет за администрацията на Байдън, а Вашингтон работи за избягване на по-сериозни смущения в доставките на гориво, като помага на Colonial да рестартира възможно най-бързо своята тръбопроводна мрежа от 8 850 км от Тексас до Ню Джърси.

Colonial заяви в неделя, че основните му горивни линии остават офлайн, но някои по-малки линии между терминалите и пунктовете за доставка вече работят.

Докато разследването на правителството на САЩ е в ранните етапи, бивш американски служител и трима източници от бранша заявиха, че заподозрени за атаката са хакерите от професионална киберпрестъпна група, наречена DarkSide. Тя е една от многото групи, изнудващи жертви, като същевременно избягва атаки в постсъветските държави. Групите получават достъп до частни мрежи, криптират файлове с помощта на софтуер и често също крадат данни.

Коментари: 0