Паундът скочи след резултатите от изборите в Шотландия

Пазарите не очакват скоро да се стигне до нов референдум за независимост

Паундът скочи след резултатите от изборите в Шотландия

Снимка: Unsplash

6518 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Британският паунд поскъпна в понеделник сутрин и бе най-добре представящата се валута сред кошницата от основни валути по света благодарение на облекчаването на политическите рискове във Великобритания. Фокусът през уикенда беше резултатът от парламентарните избори в Шотландия, при които Шотландската национална партия на Никола Стърджън, настояваща за независимост на страната, спечели гласуването, но в крайна сметка не успя да спечели абсолютно мнозинство.

Стърджън заяви, че нейната партия ще търси поредния референдум за независимост въз основа на правителство, което очаква да сформира със Зелените.

Но за пазарите времето за подобен ход едва ли ще бъде скоро, като се има предвид ангажимента на Стърджън да преодолее коронакризата.

Така към 9:30 ч. българско време паундът бе нагоре с 0.57% и се търгуваше за 1.4068 долара. Спрямо еврото британската валута спечели 0.65% и се търгуваше за 1.1571 евро.

Призивите за референдум за независимост със сигурност няма да изчезнат, но пазарът изглежда не чете резултатите от изборите като предвещаващи нови непосредствени политически рискове за лирата“, обясни Ричард Франулович, ръководител на валутната стратегия в Westpac Banking Corp. в Сидни пред Bloomberg.

Досега правителството на Обединеното кралство отказва да даде разрешение на Шотландия да повтори референдума през 2014 г., хвърляйки Джонсън и Стърджън в това, което може да бъде порочен и продължителен спор за това дали трябва да се проведе нов вот.

Коментари: 0