Без обществена поръчка: Държавата дава 1.2 млн. лв. за поддръжка на оградата с Турция

Парите бяха отпуснати от Министерски съвет днес и ще се дадат на конкретни фирми, избрани от областните управители

Без обществена поръчка: Държавата дава 1.2 млн. лв. за поддръжка на оградата с Турция

Снимка: Стопкадър/bTV

Министерски съвет одобри над 1.27 млн. лв. за поддръжка на оградата на границата с Турция. Това става ясно от решенията на МС, взети днес.

Допълнителните разходи по бюджета на Министерския съвет са за 2020 г. и са по бюджетна програма „Осъществяване на държавната политика на областно ниво“ в размер 1 257 800 лв. за извънгаранционно поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение и прилежащия път по българо-турската граница на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол.

Припомняме, че през 2018 г. чрез промени в Закона за обществените поръчки се реши, че ремонтите и поддръжката на преградното съоръжение срещу нелегални мигранти, ще се извършват без обявяване на обществена поръчка. Извършителите ще определят областните управители чрез пряко договаряне с фирми. Поправката за това бе внесена от тогавашния председател на правна комисия Данаил Кирилов и Християн Митев от „Обединени патриоти“.

До момента цената на съоръжението и съпътстващата инфраструктура надвишава 200 млн. лв.

С решенията си днес кабинетът одобри допълнителен трансфер от 50 млн. лв. по бюджета на Столичната община за 2020 г. за строителство, обзавеждане и оборудване на детски градини и детски ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на терени и имоти за нуждите от нови места в детските заведения на територията на общината.

Коментари: 0