ГЕРБ предлага забрана за замърсяващи коли в някои градски части

Ограничение ще може да има и за вида гориво за отопление от юни 2022 г.

ГЕРБ предлага забрана за замърсяващи коли в някои градски части

Снимка: Красимир Свраков

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Кметовете ще имат право да забраняват движението на замърсяващи автомобили в определени райони на градовете, които управляват, от юни 2022 г. Предложението е на управляващата партия ГЕРБ и е заложено като промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Освен коли, във въпросните райони ще може да се ограничава и използването на определени видове гориво и уреди за отопление - един от основните източници на замърсяване в последните години според проучванията.

Новите правила няма да важат за автомобилите със специален режим на движение. Всеки нарушител пък ще се наказва с глоба в размер на от 50 до 500 лв.

Промяната в закона е свързана Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в периода 2018 – 2024 г., в която са предложени мерки за намаляване на вредните емисии от транспортния сектор, като една от тези мерки е обявяването на зони с ниски емисии. Така общинските съвети ще могат да ограничат движението на определени категории превозни средства на територията на съответната община и да създадат зони с ниски емисии на вредни вещества.

Идеята за подобно ограничение не е нова и се прилага в редица европейски страни. Включително и Столичната община на няколко пъти беше обявявала идея за въвеждането на подобен вид ограничения за замърсяващите коли, но на практика законодателна инициатива, чрез която това да бъде разрешено, до момента не беше предприемана.

Ограниченото движение може да не бъде целогодишно, а поради значително по-високите концентрации на замърсители в атмосферния въздух през зимните месеци. Забраната за движение с определена екологична група превозни средства може да важи за определени периоди например 1 октомври – 31 март, пишат вносителите на промените в мотивите си. Според тях по този начин ще се намали значително броят на преминаващите автомобили, като ще премахне старите и замърсяващи такива, което ще доведе до отклоняване на значителна част от транзитния трафик.

Вносителите на законопроекта припомнят, че по инициатива на Столична община вече са предприети мерки и на национално ниво за въвеждане на еко-стикери за моторни превозни средства, които да определят екологичната категория на всеки автомобил, в зависимост от неговите реални емисии на замърсители. Категориите ще са общо пет в зависимост от нивото си на замърсяване. Еко- категорията ще бъде записана  в чип, който ще е вграден в стикера за годишен технически преглед.

Коментари: 0