Безразборните инвестиции бяха дотук, вече много внимателно

Едни от най-сигурните инвестиции са в имоти и в благородни метали, коментираха икономисти на \"Шумът на парите\"

Безразборните инвестиции бяха дотук, вече много внимателно

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

3176 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Докато през 2017 г. инвестициите във всичко са се изплащали, то през тази година икономическата ситуация е друга и инвестирането трябва да се извършва предпазливо. Това каза по време на форума „Шумът на парите” Димитър Цонев, управител за България на Admiral Markets.

„Волатилността на пазара през 2017 г. беше рекордно ниска  от 50-те години. През 2018 г. вече динамиката на пазара много се промени. Миналата година имахме изключително добри възвръщаемости навсякъде, сега обаче, ако отидете във фонд, сте позакъснели доста – не е правилното време сега за такъв тип инвестиция”, каза Цонев. Той добави, че инвестирането в имоти, фондове или криптовалути през 2017 г. задължително е донесло доходност. "2018 г. е много по-различна година, трябва да бъдете много внимателни”, добави той.

Цонев посочи, че според него в момента е добре да се инвестира в благородни метали – злато, сребро, платина и т.н., тъй като съотношението очаквана доходност спрямо поет риск е много добро.

Михаил Чобанов, съосновател и управляващ директор на Bulgarian Properties, коментира, че според него инвестицията в имот е най-сигурната инвестиция, най-малко защото човек може да я види и пипне. Той коментира, че докато 5-6% възвръщаемост при парична инвестиция е малко, като се отчете инфлацията, то тези проценти са добри при инвестиция в имот, защото с времето неговата добавена стойност нараства. Цонев от друга страна посочи, че за да се смята един имот за инвестиция, от която да се извлича печалба, то той трябва да е втори и трети. Първото жилище все пак е за самия купуващ.

Явор Ачев, изпълнителен директор на Pioneer Investments, коментира, че в бъдеще инвестициите ще стават все по-сигурни, защото България ще кандидатства за влизане в еврозоната. Според Ачев, когато страната ни влезе в Европейския валутен механизъм (ERM II), лихвените проценти у нас ще започнат да се диктуват от европейските и ще има по-малко аномалии в движението им.
Коментари: 0