Бил Гейтс: Икономистите всъщност не разбират макроикономиката

Тази материя не е точна наука и всеки всеки отговорен икономист може да си го признае, смята милиардерът

Бил Гейтс: Икономистите всъщност не разбират макроикономиката
Бил Гейтс гледа мрачно на способността на икономистите да разбират какво се случва с глобалната икономика. „Жалко е, че икономистите всъщност не разбират макроикономиката“, отбеляза съоснователят на Microsoft пред Quartz в разговор относно притесненията за глобална рецесия. 

По думите му, материята не е като физиката, където на база входните данни може да се предвидят определени резултати. Това е и причината да няма консенсус между икономистите по отношение на отговора на въпроса ще се върнат ли например лихвените проценти до нормални и ако не, защо. „И до днес хората все още спорят за случилото се през 2008 г.“, отбелязва Гейтс, визирайки световната икономическа криза и причините за нея. 

„Икономистите не разбират много от макроикономика. Никой не разбира. Всеки отговорен икономист е първият, който признава това“, смята още Гейтс.

За разлика от микроикономиката, която разглежда икономиката на нивото на отделните предприятия и потребители, макроикономиката има за цел да обясни взаимодействието на различни фактори, които влияят върху икономиката като цяло, например как лихвените проценти влияят на макропроменливи като безработица, инфлация и икономически растеж.

Както Гейтс посочва, икономиката е сложна и постоянно се променя. Икономистите се опитват да го осмислят, като разработват математически модели, които описват как различните фактори се свързват един с друг и тестват точността на тези модели, използвайки стари данни. 

Макроикономиката обаче има милиони динамични части, влияещи си едни на други. Колкото и непълни да са моделите, все пак е по-добре с тях – те предлагат логична и последователна рамка, помагайки на политиците да разберат как хората и различните фактори може да реагират на нов данък например. 

Идеята за отрицателни 10-годишни ставки е макроикономически неизследвана територия. Гейтс цитира Уорън Бъфет, който също казва, че дори и човек да мине през всеки учебник по икономика, няма да намери необходимата информация. „Въпреки това почти половината от държавния дълг в света днес носи отрицателни лихви. И има определени причини, поради които  това не трябва да е така, но е така“, казва основателят на Microsoft и добавя, че винаги съществува риск от рецесия, а търговските войни го увеличават. 

Коментари: 0