\"Билд\": Децата на Ердоган се къпят в пари със съмнителен произход

Официални данни няма

\
Оттеглянето турския премиер Ахмет Давутоглу е знак, че президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми към разширяване на своята власт, пише в. "Билд", цитиран от БГНЕС. "Експертите по Турция са единодушни, че Давутоглу, по мнението на Ердоган, е съсредоточил в ръцете си твърде много власт, в светлината на ролята му в преговорите с ЕС за бежанците, и критикува президентската система, към която се стреми Ердоган", се посочва в публикацията. 

"Билд" припомня, че евентуален кандидат за премиерския пост е неговият зет Берат Албайрак, който е министър на енергетиката. Той е женен за най-голямата дъщеря на Ердоган. 

Германският вестник пише, че семейството на президента притежава пет вили в Истанбул. Всички те принадлежат на синовете му Ахмед и Билял, и се оценява на 6 милиона евро. 

"Докато баща им печели годишно около 50 000 евро, децата му се къпят в пари. Какъв е техният произход? Официални данни по този въпрос няма", посочва изданието. "Според опозиционния вестник "Джумхуриет", всички, включително и най-малката дъщеря, правят бизнес в козметиката, заведенията за бързо хранене, корабоплаването и бижутерията", пише "Билд". 

Германското издание отбелязва, че състоянието на Ахмет Ердоган, който се занимава с бизнес в областта на морския транспорт, се оценява на минимум 80 милиона долара. "Има слухове за това как е получил пари, за да влезе в този бизнес. Възниква въпросът дали не е ли покровителстван от страна на правителството", посочва "Билд". Вестникът отбелязва, че той избягва да се появява "дори и при семейни тържества и сватби." 

Името на най-малкия син Билял "постоянно се появява в медиите във връзка със съмнителни и престъпни сделки," продължава вестникът. Припомня, че той е заподозрян в даване на подкупи и участие в корупционни схеми. Заедно с голямата си сестра е замесен в корупционен скандал през 2013 година. 

Миналата година британският вестник "Гардиън" изнесе информация, че турски бизнесмени въртят сделки с терористичната групировка "Ислямска държава". "Един от тях (според "Гардиън", е Билал Ердоган", продължава "Билд". "От септември 2015 г., той и семейството му живеят в Болоня, Италия, където официално пише докторската си дисертация. От март местните власти провеждат разследване срещу него по подозрение в пране на пари", пише вестникът.
Коментари: 0