Битката между САЩ и Китай се пренася на Уолстрийт

Китайските компании са заплашени от изгонване от фондовата борса

Битката между САЩ и Китай се пренася на Уолстрийт

Снимка: БТА

2009 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Заплахата пред китайските компании за принудително излизане от борсите в САЩ става все по-осезаема заради действията на Комисията по ценни книжа и борсите (SEC). Тя започва да прилага строг закон, ратифициран в края на управлението на администрацията на Доналд Тръмп, пише Bloomberg.

SEC заяви, че предприема първоначални стъпки, за да принуди счетоводните фирми да позволят на американските регулатори да преразгледат финансовите одити на чуждестранни компании. Според новия закон наказанието за неспазване е сваляне от Нюйоркската фондова борса или Nasdaq на всеки бизнес, който не позволява да бъде инспектиран в продължение на три години.

Китай отдавна се противи на опитите на американския Съвет за публичен надзор на счетоводната дейност (PCAOB) да прави одити на фирми, чиито акции се търгуват в Америка. Азиатската страна се позовава на опасения за националната сигурност, докато американските законодатели контрират, че подобна съпротива рискува да изложи инвеститорите на измами. Същевременно според тях е безсмислено китайските компании да имат право да генерират средства в САЩ, ако не спазват американските закони.

Изискването всички публични компании да задоволят исканията на PCAOB за одити е заложено в Закона на Сарбейнс-Оксли от 2002 г., роден след поредица от провали на големи публични компании като Enron, Tyco и WorldCom. Alibaba Group и Baidu са сред листнати в САЩ китайски компании, които не се съобразяват с местните регламенти.

Въпреки че се очакваше SEC да започне да прилага новия закон, последните новини са знак, че финансовите регулатори в ерата на Байдън ще запазят твърдата позиция на своите предшественици по отношение на Китай. Продължаващото напрежение около одитите идва в момент, когато двете най-големи икономики в света продължават да се конфронтират по въпроси, вариращи от сигурността до търговията.

В допълнение към изискването компаниите да позволят на американските инспектори да преглеждат техните финансови одити законът изисква фирмите да разкриват дали са контролирани от правителството. Анонсът на SEC стартира този процес, като Комисията организира обществено допитване относно вида на оповестяванията и документацията, които фирмите ще трябва да предоставят на регулаторите.

Коментари: 0