Бизнесът в България очаква ръст в приходите на компаниите

Лидерите са оптимисти за развитието на глобалната икономика

Бизнесът в България очаква ръст в приходите на компаниите
248 ~ 2 мин. четене

Бизнес лидерите на глобално ниво (91%) и в България (89%) са уверени по отношение на ръста на приходите на техните компании през следващите три години.  Те смятат, че технологичният напредък ще е най-важната тенденция, която ще окаже влияние на бизнеса им през следващите пет години, а най-важните технологии за бъдещото им развитие ще са приложения за анализ на данни и CRM системи.

Това става ясно след представените днес резултати за България от 19-то ежегодно глобално проучване на PwC сред бизнес лидерите. Форумът премина под наслов: „Преосмисляне на бизнес успеха в един променящ се свят”. На него присъстваха ръководителите на някои от най-големите компании и финансови институции в нашата страна.

36% от българските бизнес лидери са оптимисти по отношение на растежа на глобалната икономика. По-умерени са очакванията на колегите им от Централна и Източна Европа (25% очакват подобрение) и по света (27% очакват подобрение). Това сочи проучването на консултантска компания PwC, което е направено сред над 1400 бизнес лидери от 83 страни.

Геополитическата обстановка притеснява най-сериозно топ-мениджърите у нас. За 86% от тях това е основна заплаха. Следват свръхрегулациите (78%) и липсата на квалифицирани кадри (75%). В същото време 72% от тях виждат повече възможности за бизнеса си днес отколкото преди 3 години, в сравнение с едва 60% от глобалните участници в проучването.

86% от българските и 75% от глобалните участници в проучването считат наличието на квалифицирана, образована и адаптивна работна сила за ключов приоритет за обществото днес. За да привличат, ангажират и задържат най-успешните си служители, бизнес лидерите се фокусират върху ефективно управление на представянето и програми за развитие на бъдещи лидери.

Дискусиите преминаха по актуални теми и ръководителите на компании споделиха мисли за предизвикателствата пред бизнеса им през 21 век.  Повечето изпълнителни директори застанаха зад тезата, че бизнес успехът в бъдеще ще бъде определян не само от финансови резултати.

Подкрепи Economic.bg