Бизнесът иска да участва в избора на нов директор на БЕХ

Всички работодателски организации настояват той да бъде избран чрез конкурс, което ще даде прозрачност

Бизнесът иска да участва в избора на нов директор на БЕХ

Снимка: Красимир Свраков

716 ~ 1 мин. четене

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява новият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъде избран чрез конкурс. Това става ясно от позиция на организацията, в която членуват четирите национално представени работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

От АОБР искат всеки кандидат да представи и защити Управленска програма пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) – на открито заседание с осигурено участие и ангажираност на министъра на енергетиката, КЕВР и организации, представляващи заинтересовани страни.

Според тях конкурсното начало и представяне и съдържание на управленска програма на кандидатите ще са механизми за гарантиране на експертност и репутационен ангажимент при избора на изпълнителен член на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг.

„Настояваме компетентните органи в държавната администрация да осигурят условия и прозрачност на подбора и своевременното назначаване на съответния кандидат, притежаващ необходимите качества и представил най-добра програма за развитие и усъвършенстване работата на БЕХ“, се добавя в позицията.

Жаклен Коен напусна държавното дружество на 19 август и оттогава все още никой не е избран да застане на поста му.

Пред bTV вчера енергийният министър Теменужка Петкова намекна, че може да се стигне до конкурсен избор на новия ръководител на БЕХ. От следващия месец влиза в сила Закон за публичните предприятия, според който би трябвало в БЕХ да бъде извършен конкурс при избора на нов директор. „В сегашната ситуация обаче нямаме готовност за извършване на конкурс, надявам се в скоро време да разрешим този въпрос“, заяви още министър Петкова.

Подкрепи Economic.bg