Бизнесът настоява заповедта за конгресните мероприятия да бъде променена веднага

Според БСК изискванията за максимум 30 човека в зала на практика убива този бизнес и настояват за приравняване към театрите и концертните зали

Бизнесът настоява заповедта за конгресните мероприятия да бъде променена веднага

Снимка: Economic.bg/Архив

Българската стопанска камара (БСК) настоява здравният министър Костадин Ангелов да прецизира заповедта си от вчера в частта, касаеща конгресно-конферентни мероприятия. Със сега действащите разпоредби този бизнес е ограничен до 30 човека в зала, което според БСК представлява директното му убиване.

В писмото на работодателската организация се посочва, че условията за работа на конкресно-изложбените центрове трябва да се приравнят с тези за закритите тържища (т. 12 от заповедта) и за театрите и концертните зали (т. 6 от заповедта).

Конкретно бизнесът иска конгресно-конферентни мероприятия да се провеждат при 30% от капацитета на залата, както е при театрите, кината и др. Също така да се въведе  еднопосочно движение и дистанция 1.5 м, както е при базарите на закрито.

Заповедта на здравния министър конференции и изложения да се провеждат с до 30 души прави провеждането им практически невъзможно. По този начин се спира дейността на конферентните и изложбени центрове. В същото време е налице дискриминация спрямо други сходни събития, описани в т. 6 и т. 12, се казва в позицията на БСК.

В случай че изменението на посочените текстове не бъде направена в рамките на днешния ден, ще бъде невъзможно провеждането на вече планирани събития в края на настоящия и началото на следващия месец. „Като пример ще посочим няколко събития, предстоящи в периода 4-7 ноември 2020 г., чиято подготовка е в крайна фаза и до момента са вложени не малко средства и усилия, а икономическите последици за изложбените центрове и за изложителите ще бъдат колосални“, се посочва в позицията.

Коментари: 0